HOOGKARSPEL - Zaterdag 18 juni vindt de Regionale Veteranendag plaats in Hoogkarspel. Er is een speciaal programma voor Westfriese veteranen. Ook is er genoeg te doen voor andere belangstellenden.

Op en rond het Raadhuisplein in Hoogkarspel komen deze dag honderden veteranen uit heel Westfriesland bijeen om samen met hun introducees en het publiek te vieren dat we hier 77 jaar in vrijheid mogen leven.

Programma voor veteranen

De Regionale Veteranendag start om 10.00 uur met koffie en thee. Daarna is de officiële opening in de Laurentiuskerk aan het Raadhuisplein in Hoogkarspel en wordt gezamenlijk bij het nabijgelegen monument een krans gelegd. Het middagprogramma start om 12.00 uur met een Blauwe Hap. De dag is rond 16.00 uur afgelopen.

Aanmelden voor veteranen

Vele veteranen hebben zich al aangemeld. Bent u een veteraan uit Hoorn en heeft u zich nog niet aangemeld? Doe dit dan zo snel mogelijk via gemeente@hoorn.nl of via 0229 25 22 00.

Andere belangstellenden ook welkom

Andere belangstellenden zijn 18 juni ook van harte welkom vanaf 12.00 uur op het Raadhuisplein in Hoogkarspel. Er zijn diverse kramen met informatie over verschillende oorlogs- en vredesmissies die door Westfriese veteranen worden belicht. Daarnaast presenteren ook defensie, politie, brandweer, ambulancedienst, het Veteraneninstituut en het Veteranen Search Team zich. Er is een expositie van Historische Vereniging Suyder Cogge te zien in het gemeentehuis in Hoogkarspel over het verloop van WOII in Nederland en over het plaatselijke verzet. Bezoekers mogen een rondje door Hoogkarspel langs roadblocks meerijden in een originele truck uit de Tweede Wereldoorlog.

Over Regionale Veteranendag

Het is de derde keer dat er dankzij financiële steun van de Westfriese gemeenten een Regionale Veteranendag wordt gehouden. De eerste editie was in 2010 in Enkhuizen en de tweede editie in 2015 in Medemblik. De Regionale Veteranendag in Hoogkarspel stond gepland voor 2020, maar is twee jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie. In de jaren dat er geen regionale veteranendag is, organiseert de Stichting Veteranen Hoorn een lokale veteranendag in april.