HOORN - De gemeente Hoorn deelt tijdens dit kermisseizoen gratis water uit aan het kermispubliek. De actie is onderdeel van de ’Wie ben jij-campagne’ binnen het regionale programma In control of alcohol en drugs. Tijdens de actie delen collegeleden en jongerenwerkers het water uit. ‘Met het uitdelen van water willen wij iedereen een fijne kermis wensen én aangeven dat je voorzichtig moet zijn met alcohol. Je hebt altijd de keuze om tussendoor een watertje te drinken. En dan is het nog steeds gezellig’, aldus wethouder Marjon van der Ven. De actie vindt plaats op 11 en 17 augustus.

Wie ben jij-Campagne
De ‘Wie ben jij-campagne’ is door jongeren zelf ontwikkeld en wordt ook door andere regio’s ingezet. De campagne geeft twee keuzes weer: een frisse smiley en een dronken/zieke smiley. Dit beeld is op de waterflesjes terug te vinden met de tekst: ‘Wordt het al tijd voor een flesje water’. ‘Hiermee geven we aan dat we niet met het afkeurende vingertje wijzen of drinken aan banden willen leggen. Onze boodschap is dat een biertje erbij zeker gezellig is als je 18 jaar of ouder bent, maar blijf je bewust van hoeveel je drinkt’, aldus burgemeester Jan Nieuwenburg.

Positieve invloed op jongeren
Uit gemeentelijk onderzoek dat vorig jaar onder jongeren werd gehouden kwam naar voren dat zij zowel negatief als positief beïnvloedbaar zijn door hun omgeving. Daarom deelt de gemeente water uit aan iedereen en niet alleen aan jongeren. Want ook ouders en (meerderjarige) vrienden kunnen helpen bij het tegengaan van overmatig alcoholgebruik onder jongeren. Bijvoorbeeld door geen alcohol voor minderjarigen te kopen of het niet toestaan van thuisdrinken door ouders en verzorgers.

Actie in Westfriesland
De Westfriese campagne ging van start in het paasweekend tijdens de kermis in Bovenkarspel. Op de kermissen in Stede Broec en Drechterland deelden medewerkers van het bedrijf L!NK het water uit en gingen in gesprek met jongeren en ouders over alcoholgebruik. In het laatste weekend van de zomervakantie zijn zij aanwezig op de kermis in Westwoud. In september volgen de kermissen in Lutjebroek en Grootebroek.

Programma In control of alcohol en drugs
De gemeente Hoorn heeft overmatig alcoholgebruik onder jongeren en preventie onder de jeugd al ruim 10 jaar op de agenda staan. Doel van het programma is om het alcoholmisbruik onder jongeren te verminderen en het aantal minderjarigen drinkers terug te dringen. Hierin werken de gemeenten in de regio Westfriesland samen met andere regio’s in Noord-Holland Noord en onder meer de GGD, politie en Brijder verslavingszorg