HOOGKARSPEL - Op en rond het Raadhuisplein in Hoogkarspel kwamen afgelopen zaterdag honderden veteranen uit heel West-Friesland bijeen om samen met hun introducees en het publiek te vieren dat we hier 77 jaar in vrijheid mogen leven.


Het was een groot succes. Jong en oud, veteraan en publiek liepen zaterdag door elkaar. zo’n tweehonderd veteranen en nog actieve militairen werden in het zonnetje gezet. Het eerste deel van de dag bestond uit een officiële bijeenkomst in de Laurentiuskerk en een kranslegging bij het oorlogsmonument, waarna de veteranen op een traditionele blauwe hap getrakteerd werden.

Om 12 uur startte het tweede deel van de dag, waarbij ook publiek van harte welkom was. Het raadhuisplein was omgetoverd tot ’kampement’ met Amerikaanse legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook was er modern defensiematerieel, zoals het verkennings- en bewakingsvoertuig Fennek van de landmacht.

Voor elk wat wils

Voor het publiek waren er diverse kramen met informatie over verschillende oorlogs- en vredesmissies die door Westfriese veteranen worden belicht. Daarnaast presenteerden ook defensie, politie, brandweer, ambulancedienst, het Veteraneninstituut en het Veteranen Search Team zich.

Populair was de rondrit door Hoogkarspel in een originele truck uit de Tweede Wereldoorlog langs levensechte roadblocks. En er was veel animo voor de demonstratie van het Veteraneninstituut in de hal van het gemeentehuis. Hier kon het publiek met een VR-bril op zelf op missie in Korea, Bosnië, Afghanistan en Afrika. Ook was er een expositie van Historische Vereniging Suyder Cogge te zien in de raadszaal van het gemeentehuis over het verloop van WOII in Nederland en over het plaatselijke verzet.

Derde keer

Het is de derde keer dat er dankzij financiële steun van alle zeven West-Friese gemeenten een Regionale Veteranendag werd gehouden. Dit gebeurde in 2010 voor de eerste keer in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en in 2015 op een cruiseschip dat afgemeerd lag achter het oude stadhuis van Medemblik.

Kijk hier voor meer foto's