WEST-FRIESLAND - Het nieuwe jaar is weer begonnen en de kerstbomen mogen weer de deur uit. In de regio West-Friesland hebben vier gemeentes verzamelpunten waar de bomen ingeleverd kunnen worden. De bomen worden versnipperd of verbrand.

De gemeentes Hoorn, Drechterland, Koggenland en Stede Broec laten op hun website weten waar de verzamelpunten zich bevinden en wat er met de bomen gebeurt na inlevering.

Hoorn
De gemeente Hoorn heeft morgen op verschillende plaatsen een verzamelingspunt waar de bomen ingeleverd kunnen worden. De kerstbomen worden dan versnipperd om gecomposteerd te worden en geschikt gemaakt voor hergebruik.

Iedereen die de boom nog even wil laten staan kan zaterdag de kerstboom nog inleveren, de brandweer laat de bomen dan in vlammen opgaan. "Bij te harde wind of een grote brandweerinzet die dag, kan het zijn dat de verbranding op één op meerdere locaties niet doorgaat", aldus de gemeente Hoorn.

Drechterland
In de gemeente Drechterland kunnen de bomen pas volgende week worden ingeleverd. Voor iedere boom die ingeleverd wordt geeft de gemeente 0,50 euro. Ook de kinderen kunnen dit jaar weer een extra zakcentje verdienen door langs de deuren om de bomen op te halen. Heb je meer dan dertig kerstbomen, komt de gemeente ze gratis ophalen. Per ingeleverde boom kan je een cadeaubon winnen.

Koggenland
"Traditiegetrouw is er ook in 2019 weer de kerstboomverbranding", aldus de gemeente Koggenland. De brandweer zal de verbranding begeleiden zodat het veilig blijft. Zaterdag kunnen er op vier plekken bomen worden ingeleverd. Net als Drechterland wordt er per boom wordt 0,50 euro betaald.

Stede Broec
Volgende week woensdag houdt de gemeente Stede Broec de jaarlijkse kerstboom ophaalactie. "Vanaf dinsdagochtend 8 januari 8.30 uur, moeten deze bomen zonder pot, op een voor een vrachtwagen bereikbare plaats aan de weg, worden aangeboden", aldus de gemeente Stede Broec.