HAUWERT - Op de jaarvergadering van de IJsclub Hauwert, dinsdag 21 januari, reikt burgemeester Frank Streng de Vrijwilligersspeld van de gemeente Medemblik uit aan vier bestuursleden. Deze waardering voor vrijwilligers in de gemeente die zich hebben ingezet voor de gemeenschap gaat naar deze bestuurders omdat zij zich decennialang hebben ingezet voor de ijsclub en de schaatssport in Hauwert. Het viertal draagt in de vergadering het stokje over aan een nieuw en jong bestuur.

Jack Verhulst, bestuurslid vanaf 1974 (45 jaar bestuurslid)
Jack Verhulst is vanaf 1974 bestuurslid van IJsclub Hauwert. Jack was ook gediplomeerd ijsmeester en district afgevaardigde. Daarnaast is hij mede organisator van de jaarlijkse Egboetsloop. Een hardloopwedstrijd over diverse afstanden voor jong en oud. In 2019 was de loop er voor de 47e keer. Hij zal – waar mogelijk - hulp blijven bieden aan de organisatie van de komende evenementen. Jack heeft er ook aan bijgedragen dat schaatsen op de Westfries voor leden wordt gepromoot door ze kostenloos te laten schaatsen.

Gerard Kamp, bestuurslid vanaf 1979 (40 jaarbestuurslid)
Gerard kwam in 1979 in het bestuur en werd in 1986 voorzitter. Een grote aanjager en stimulator. Hij bewaakte alle zaken om schaatsen mogelijk te maken, en de jaarlijkse Egboetsloop. In de jaren dat het nog langdurig vroor was hij actief bij de organisatie van toer-(dorpen) tochten. Mede door zijn inzet kon op 4 maart 2018 – op de valreep – nog een prikslee wedstrijd worden gehouden op natuurijs voor de kinderen.

Rob Bimmerman (34 jaar bestuurslid)
Een echtpaar met een elk een groot hart en inzet voor het schaatsen in Hauwert. Rob staat altijd klaar om de helpende hand te bieden. Ook regelt hij veel zaken bij de Egboetsloop en zorgt voor het geluid en verkeersregelaars en dat de sponsoren hun bijdrage op tijd overmaken. Rob was betrokken bij de organisatie van toer (dorpen) tochten toen het nog kon. Ook hij heeft ten tijde van het laatste natuurijs, op 4 maart 2018 – op de valreep – mede de prikslee wedstrijd voor de kinderen georganiseerd.

Marian Bimmerman (28 jaar bestuurslid)
Marian is binnen het mannenbolwerk de vrouw die de mannen een spiegel voorhoudt. Denken en zorgen voor zaken waar zij niet zo gauw aan denken. Ook het secretariaat was bij haar jarenlang in goede handen. Naast vele zaken voor het schaatsen zorgt zij voor de prijzen en mooie attenties voor deelnemers aan de Egboetsloop. Na haar terugtreden als bestuurslid blijft zij een van de vele vrijwilligers die de loop mogelijk maken.

Nieuwe tijd
IJsvereniging Hauwert organiseert sinds 1893 schaats-, prikslee- en toertochten op natuurijs in en rond Hauwert. In 2018 vierden ze het 125 jarig bestaan van de ijsclub. De hardloopwedstrijd ‘de Egboetsloop’ die de ijsclub vanaf 1972 jaarlijks organiseert is een evenement van grote waarde in het hardloopcircuit.

Veel mensen van jong tot oud hebben plezier beleefd aan het schaatsen op de (verlichte) ijsbaan in Hauwert. Daarnaast waren er tot ca.10 jaar geleden ook toertochten in samenwerking met andere verengingen. De aftredende bestuursleden zagen in de loop der jaren het natuurijs steeds meer op de achtergrond geraken. Zij constateerden dat verandering en vernieuwing nodig is om de schaatssport ook bij nieuwe generaties onder de aandacht te brengen en om de IJsclub Hauwert te laten bestaan. Het resultaat is dat er nu 3 jongere bestuursleden klaar staan om de club de nieuwe tijd in te loodsen. In de vergadering van 21 januari treedt het kersverse bestuur aan. Enthousiaste Hauwerters die nieuwe wegen bewandelen om kinderen met het schaatsen en skeeleren in aanraking te laten komen. Via de IJsbaan De Westfries en de skeelerbanen in Wervershoof en Medemblik. Deze nieuwe bestuursleden zijn Jeroen Schaft, Jan Peerdeman en Jan Steltenpool.