ENKHUIZEN - De Ontdeckingh is een openluchtvoorstelling die van 18 augustus t/m 1 september gehouden wordt op het Enkhuizer Zand. Het theaterspektakel geeft, naast een prachtig beeld van het dagelijks leven en zijn intriges in Enkhuizen in de 16e eeuw, een kijkje in het leven van de grootste 2 ontdekkingsreizigers van Enkhuizen: Dirck China en Jan Huygen van Linschoten.

Geschiedenis
In 1572 heeft Enkhuizen zich als eerste Hollandse stad achter de Prins van Oranje geschaard, het is tijd om los te komen van de Spaanse onderdrukking.

In die tijd komt Jan Huygen met zijn familie in Enkhuizen wonen en mag hij op 16-jarige leeftijd mee als leerling koopman naar Spanje. Onderweg ontmoet hij in Goa (Indië) Dirck China. Er ontstaat een hechte vriendschap, Huygen blijft in Goa en verzamelt gegevens over routes en handelsproducten, Dirck China vertrekt naar China en Japan.

Wanneer zij apart van elkaar terug komen in Enkhuizen, is er veel veranderd. Enkhuizen investeert flink in forse uitbreidingen van o.a. havens. Inwoners drijven winstgevende handel met verre oorden. Er worden ondernemingen opgezet om landen langs verschillende routes te bereiken. Dirck China en Jan Huygen spelen hier een belangrijke rol in.

Meer informatie zie: www.ontdeckingh.nl