BOVENKARSPEL - In de maand juli kunt u in de hal van het gemeentehuis de expositie “100 jaar vrouwenkiesrecht” bekijken. Een historische tentoonstelling over de landelijke én Westfriese strijd voor het vrouwenkiesrecht. Voor dit recht om te stemmen moest jarenlang gestreden worden.

Kiesrecht
Tegenwoordig is het heel vanzelfsprekend om naar de stembus te gaan. Dit was begin vorige eeuw niet het geval. Mannen en vrouwen moesten strijden voor het recht te mogen stemmen en gekozen te worden. Tot 1919 mocht geen enkele vrouw naar de stembus. Wat begon met een klein groepje vrouwen die zich voor het stemrecht inzetten, groeide uit tot een massabeweging. Vrouwen hielden demonstraties en voerden jarenlang actie. Met als resultaat een overwinning voor de vrouwenkiesrechtbeweging: in 1919 stelde een wetswijziging vrouwen en mannen voor de Kieswet gelijk.

Tentoonstelling
Op dinsdagavond 2 juli om 19.30 uur wordt de tentoonstelling geopend door burgemeester Wortelboer. De tentoonstelling is van 2 juli t/m 2 augustus tijdens openingstijden te bekijken.