HOORN - De presentatie van een website met alle monumenten en een bruisend programma in het teken van de Gouden Eeuw: Open Monumentendag in Hoorn is dit jaar veelzijdiger dan ooit. Op zaterdag 14 september openen vele panden tussen 11.00 en 17.00 uur hun deuren.

Website
Met de lancering van de website erfgoedhoorn.nl is het voortaan elke dag Open Monumentendag. Iedereen kan via een online kaart kennisnemen van de ruim achthonderd monumenten in Hoorn. De website wordt tijdens de opening van Open Monumentendag gelanceerd door wethouder Samir Bashara (erfgoed).

Open Monumenten

De jaarlijkse Open Monumentendag staat dit jaar uiteraard in het teken van de Gouden Eeuw. In de binnenstad zijn tientallen monumenten van binnen te bewonderen, van De Waag tot de Sint Jozefschool en van het Waterschapshuis tot het voormalig kantongerecht. Veel musea zijn gratis te bezoeken. Ook aan de linten kunnen bezoekers achter de deuren kijken, denk aan molen de Krijgsman of de Lourdeskapel. Ervaren gidsen vertellen over de historie van het pand, of de eigenaar van het pand ontvangt de bezoekers.

Activiteiten
Op Open Monumentendag vinden er meerdere activiteiten plaats. Op de Roode Steen is een informatiemarkt, een boekenmarkt van Vereniging Oud Hoorn en de grootste luchtfoto van Noord-Holland. In de tijdelijke tentoonstelling ‘Bouwen in Hoorn’ wordt een bijzondere collectie van bouwtekeningen getoond. In zeven panden zijn muzikale bijdragen van muziekschool Boedijn te horen. In de havens van Hoorn liggen rondom de Doelenkade historische schepen.

Programma
Open Monumentendag vindt plaats van 11.00 tot 17.00 uur. Kijk op omdhoorn.nl voor meer informatie en de brochure. Deze is ook gratis te verkrijgen op de informatiemarkt op de Roode Steen.