HOORN - Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorkeursontwerp gekozen voor het stadsstrand in Hoorn. Er zijn drie ontwerpen gemaakt die verschillen in kosten en uiterlijk. Het college gaat voor de middenweg, de keuze zal 16 juni in de raadsvergadering besproken worden.

In mei 2019 konden inwoners en belanghebbenden de schetsen al bekijken en de nodige vragen stellen. Deze schetsen zijn nu uitgebreider uitgewerkt door Buro Sant en Co, alliantie Markermeerdijken en provincie Noord-Holland.

Er zijn drie varianten gepresenteerd die onderling verschillen in kosten en gevolgen voor omwonenden. Het college kiest voor de middenweg: niet de goedkoopste variant, maar wel de variant die het beste past bij omwonenden.

Stem omwonenden
Bij alle ontwerpen zijn namelijk vijfhonderd bezoekersparkeerplaatsen ingetekend. Voor omwonenden is het belangrijk dat de auto's niet teveel in het zicht staan en daar biedt het gekozen ontwerp oplossing voor. Door de hogere hoeveelheid zand worden de parkeerplaatsen deels aan het zicht onttrokken.

Ook in de kosten gaat de raad voor de middenweg. De duurdere variant - ontwerp 3 - vraagt om aanpassingen in de regelgeving en heeft daarom niet de voorkeur van het college; dit kan er namelijk voor zorgen dat de oplevering vertraging oploopt.

De ontwerpen worden in de raadsvergadering van 16 juni besproken en de gemeente Hoorn zal hier 30 juni een beslissing over nemen.