ENKHUIZEN - In Enkhuizen komt op het parkeerterrein van het Zuiderzeemuseum aan de Sluisweg vanaf 1 december een crisisnoodopvang voor 225 asielzoekers. De opvang is nodig, omdat er op het aanmeldcentrum in Ter Apel onvoldoende plek is voor mensen die in Nederland op zoek zijn naar veiligheid en bescherming. Mannen, vrouwen en kinderen moeten hierdoor in schrijnende omstandigheden vaak buiten het centrum in de open lucht verblijven of de nacht doorbrengen op een stoel in een wachtruimte. De opvang in Enkhuizen duurt tot maart 2023. Daarna heeft het museum het parkeerterrein weer nodig voor eigen gebruik.

Anja Schouten, voorzitter van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, heeft burgemeester Eduard van Zuijlen van de gemeente Enkhuizen benaderd voor de crisisnoodopvang. "Als veiligheidsregio zijn wij verantwoordelijk voor het organiseren van crisisnoodopvang van 450 asielzoekers in Noord-Holland Noord", laat Schouten weten. "Wij vangen momenteel mensen op in Bergen, 't Zand en binnenkort ook in Petten. Alle locaties zijn tijdelijk en wij zijn blij dat Enkhuizen ons voor de komende maanden een plek biedt."

In Noord-Holland Noord waren eerder al crisisnoodopvanglocaties in Heiloo en Alkmaar.

Gezinnen met kinderen

Burgemeester Van Zuijlen wil met zijn gemeente eveneens een bijdrage leveren. "Enkhuizen gaat deze mensen helpen om onder menselijke omstandigheden de start van hun asielprocedure af te wachten. Het is triest dat crisisnoodopvang nodig is, maar mensen in de kou laten slapen komt in ons Enkhuizer woordenboek niet voor."

De groep asielzoekers die naar Enkhuizen komt, is grotendeels bekend. Het zijn voornamelijk gezinnen met kinderen die momenteel in de crisisnoodopvang in Bergen verblijven, die per 1 december gesloten wordt.

Op het parkeerterrein van het museum worden paviljoens gebouwd die wind- en winterhard zijn. Het museum geeft de plek voor ruim drie maanden aan de veiligheidsregio in gebruik. Het museum ziet het, gezien haar rol in de samenleving, als vanzelfsprekend dat zij deze bijdrage levert.

Online informatiebijeenkomst

De gemeente informeert direct omwonenden van de locatie per brief en persoonlijk. Daarnaast organiseren veiligheidsregio en gemeente op donderdag 27 oktober om 19.00 uur een online informatiebijeenkomst voor alle inwoners die vragen hebben over de crisisnoodopvang. Zij kunnen hun vragen tijdens deze digitale bijeenkomst rechtstreeks via de chat stellen aan burgemeester Van Zuijlen en medewerkers van de veiligheidsregio. Inwoners die hierbij willen zijn, kunnen zich aanmelden via crisisnoodopvang@vrnhn.nl. Vragen en antwoorden over crisisnoodopvang in Noord-Holland Noord zijn te vinden op www.vrnhn.nl/veelgesteldevragenasielzoekers.