WEST-FRIESLAND - Vanaf 1 januari 2020 wordt in Westfriesland de zorg en ondersteuning aan inwoners anders ingekocht en bekostigd. Bij deze nieuwe manier van werken wordt de zorgaanbieder afgerekend op het resultaat dat vooraf met de inwoner is bepaald. Daarnaast is er meer ruimte voor maatwerk, samenwerking en samenhang waar zorgaanbieders en inwoners van profiteren. Westfriesland is een van de regio’s die deze nieuwe kwalitatieve werkwijze voor de inkoop van zorg vanaf 2020 gaat uitvoeren.

‘Wij willen als regio naast minder regeldruk een eenvoudiger en meer resultaatgerichte manier van zorg bieden aan onze inwoners. Daarbij moet de focus liggen op resultaten en tevredenheid en niet op de hoeveelheid geleverde zorg. Deze nieuwe opzet biedt bovendien meer overzicht in de keuzes en ruimte voor nieuwe hulpvormen’, aldus wethouder Marjon van der Ven namens de regiogemeenten.

Waarom deze nieuwe opzet?

Gemeenten in Nederland zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor het leveren van zorg, zowel voor jeugdzorg als de WMO. Binnen deze taak sluiten gemeenten contracten af met zorgaanbieders. In afgelopen jaren heeft de regio veel kennis en ervaring opgedaan en is besloten om toe te werken naar een nieuwe manier van zorg inkopen met meer regie op het eindresultaat.


Wat merken inwoners van deze nieuwe opzet?

Als een inwoner een zorgvraag heeft dan komt hij of zij terecht bij een gemeentelijk sociaal gebieds-of wijkteam. Zij bepalen samen met de inwoner de gewenste resultaten. Afhankelijk daarvan zet de zorgaanbieder een vooraf afgestemde minder zware of zwaardere behandeling of begeleiding in.

Wat is er nieuw voor de zorgaanbieders?

In de nieuwe opzet worden de bestaande losse zorgdiensten vervangen door zorgarrangementen, die passen bij de zorgwens van het kind/jongere /volwassene, het gezin of zelfstandige volwassen inwoner(s). Eén zorgaanbieder levert in één traject alle gewenste behandeling en/of begeleiding. Dit sluit aan bij het principe van 1gezin 1 plan. Eventueel schakelt de zorgaanbieder als hoofdaannemer een of meerdere samenwerkingspartners in om op onderdelen bij te dragen aan het maatwerk. De hoofdzorgaanbieder is verantwoordelijk voor de kwaliteit van die samenwerking en betaling.

Contracten en maandelijks toetreden

‘De inkoop voor zorg vanaf 2020 is op vele manieren uniek en dynamisch te noemen. Zo biedt de regio Westfriesland vanaf 2020 de mogelijkheid om maandelijks toe te treden als nieuwe zorgaanbieder’, vertelt Van der Ven. ‘Als de aanbieder aan de eisen en voorwaarden voldoet, dan krijgt hij ook een contract voor de resterende duur van de contractperiode. Zo groeit het zorgaanbod beter mee met de zorgvraag.'

In Westfriesland zijn op dit moment ruim 200 zorgaanbieders gecontracteerd. Dit gaat van huishoudelijke hulp tot specifieke jeugdhulp die alleen voor een aantal cliënten nodig is. Voor de nieuwe inkoop van Wmo en specialistische jeugdhulp vanaf 2020 voor maximaal 4 jaar (2 jaar contract met mogelijkheid dit 2 jaar te verlengen) schreven 82 zorgaanbieders in. Zowel nieuwe als huidige aanbieders. Van deze 82 zorgaanbieders krijgen 62 een contract, omdat zij aan alle kwaliteitseisen en voorwaarden voldoen. De niet gegunde en andere zorgaanbieders hebben na 1 januari 2020 alsnog de mogelijkheid om een contract te krijgen. Het is namelijk binnen de nieuwe opzet mogelijk om maandelijks toe te treden en zorg te leveren.

Wanneer gaat de nieuwe werkwijze in?

De contracten gaan in vanaf 2020. Vanaf juli 2019 zal de nieuwe werkwijze naast de huidige werkwijze gaan lopen. Zo kan iedereen zich inwerken.

De nieuwe werkwijze heeft geen gevolgen voor het continueren van de zorg aan alle cliënten in Westfriesland die nu zorg ontvangen. Het kan wel zo zijn dat sommige inwoners in de toekomst via een andere zorgaanbieder zorg krijgen. Zodra dit speelt, worden zij hierover geïnformeerd.