HOORN - In de gemeente Hoorn blijven de markten open. Er zijn wel aanpassingen gedaan op basis van het advies van het Rijk en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CAVH). Er is onder meer een ruimere opstelling van de kramen en klanten moeten zoveel mogelijk met pin betalen. De maatregelen worden zoveel als mogelijk kenbaar gemaakt op de markt en ook de landelijke richtlijnen voor sociale afstand moeten worden opgevolgd.


De gemeente Hoorn vindt het belangrijk dat de markten door blijven gaan zolang de nodige aanpassingen en maatregelen goed opgevolgd kunnen worden. Markten hebben een belangrijke rol in de voedselketen en daarom is het belangrijk dat inwoners boodschappen ook op de weekmarkten kunnen blijven doen. Daarnaast is aangegeven dat de kans op besmetting is in de buitenlucht kleiner is dan in gesloten verkoopinrichtingen. Desondanks moeten de maatregelen worden opgevolgd om de weekmarkt en de zaterdagmarkt op een verantwoorde manier te laten verlopen. Hierin volgt de gemeente de maatregelen van het CAVH en het Rijk en heeft hierover besproken met de marktkooplieden.

Maatregelen marktkramen
Naast de ruimere opstellen en zoveel mogelijk met pin afrekenen, zullen er geen zitgelegenheden of statafels zijn. Er worden daarnaast geen proverijen gehouden. De sociale afstand van minimaal 1.5 meter moet worden opgevolgd door zowel de verkoper als de klant. In de marktkramen hangen posters met de landelijke voorzorgsmaatregelen.

Maatregelen klanten van de markt
Van de inwoners vragen wij voldoende afstand tot elkaar als er een rij wachtenden is. Neem een eigen boodschappentas mee en was uw handen na het bezoek aan de markt. Ook de landelijke richtlijnen zijn van toepassing: van geen handen schudden, nies in de ellenboog en gebruik papieren zakdoekjes. Heeft u verkoudheidsklachten, blijf dan thuis.

Marktkramen Nieuwstraat zaterdagmarkt tijdelijk verplaatst
Tot en met eind september staan zes kramen van de Nieuwstraat op een nieuwe tijdelijke locatie. Dit komt door de werkzaamheden aan het Kerkplein. Het gaat om de loempiakraam, de broodkraam, dierenspeciaalzaak, beenmodekraam, wolkraam en de schapenvachtenkraam. Bezoekers worden op de zaterdagmarkt geïnformeerd over de nieuwe tijdelijke locaties met posters met een plattegrond.