MEDEMBLIK - Op de korpsavond van de vrijwillige brandweer in Andijk op zaterdag 18 januari ontvingen 7 brandweervrijwilligers, uit handen van burgemeester Frank Streng, een lintje.

Deze zes leden van het korps Andijk en één van het korps Wognum zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau omdat zij langer dan 20 jaar deel uitmaken van de vrijwillige brandweer. Anne Veninga, Henk Molenaar, Rob Abbekerk, Sjaak Schuitenmaker, Pascal Scholtens en Niels Ruiter van blusgroep Andijk en Jan Groot van blusgroep Wognum.

De brandweervrijwilligers brengen elk hun specialismen mee in het korps. Een aantal van hen is inmiddels ook als beroepsbrandweerman werkzaam. De leden van het Andijkse korps zijn allen opgeleid tot gaspakdrager vanwege het drinkwaterleidingbedrijf, PWN. Van 2008 tot 2013 was dit een regionaal specialisme binnen de veiligheidsregio NHN dat uitgevoerd werd door de posten Andijk en Wieringen. Ook is door een aantal vrijwilligers een duikcursus gevolgd.

Tijdens oefeningen nemen de vrijwilligers regelmatig de leiding als oefenstaf. Ook nemen ze deel aan activiteiten waar de brandweer bijdraagt in de locale samenleving. In het zwembad, spuitvoetbal, demonstraties, voorlichting of de jaarlijkse rookmelderactie, kerstboomverbranding ect.

De brandweervrijwilligers zijn onderscheiden wegens hun langdurige en onbaatzuchtige inzet voor de (gemeentelijke)brandweerorganisaties (van Andijk, Wognum, Medemblik en de VRNHN) ten behoeve van de openbare orde en veiligheid in de samenleving.