NIBBIXWOUD - Tijdens de Westfriese Sportverkiezingen zondag 12 januari reikt burgemeester Frank Streng aan Gerard Berkhout (66) uit Nibbixwoud een Koninklijke onderscheiding uit. Berkhout is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor de vele activiteiten die hij verricht(te) voor ondermeer de sportverenigingen in zijn woonplaats, voor AV Hollandia en de Westfriese Sportverkiezingen.

Als doorgewinterd sportman met een groot organisatietalent stond hij in 2002 aan de basis van de Westfriese sportverkiezingen. Niet alleen qua organisatie maar ook bij de uitvoering als regisseur van podiumpresentaties draagt hij zijn steentje bij aan dit evenement.Vanaf 2002 tot heden is hij voorzitter Programmacommissie Westfriese Sportverkiezing.

Vanaf 1987 tot en met 1998 heeft Berkhout zich inzet voor Atletiekvereniging Hollandia Jarenlang had hij zelf het clubrecord voor de marathon op zijn naam staan; 2 uur 25 in 1979 in Eindhoven. Begin jaren ’80 volgde hij in Papendal trainerscursussen atletiek en later trainer/coach met als specialisatie midden- en lange afstand. Bij Hollandia kon hij atleten motiveren en wist hij hun prestaties goed in te schatten.

Bij Handbalvereniging Westfriesland SEW is hij (1998 – heden) conditie- en hersteltrainer van de selectie. Hij kon de dames opzwepen tot nog betere prestaties. Nationale titels en bekerwinsten resulteerden in Europacup deelname. Ook is Berkhout het creatieve brein achter activiteiten buiten de wedstrijd om. Zoals bijvoorbeeld de voorbereiding tot het vieren van het 40-jarig Eredivisie jubileum.

Als leerkracht op de basisschool in Nibbixwoud is hij een grote inspirator voor de schoolhandbalwedstrijden Vanaf 1995 tot heden werd hij met de handbalsters van de Sint Nicolaasschool meerdere keren Nederlands Kampioen op handbaltoernooien.Ook actief betrokken bij de jeugdopleiding van Westfriesland SEW.Bij de handbalvereniging is hij tevens sportmasseur. Van 2000 tot 2015 lid van de technische commissie. In 2001 coauteur van het jubileumboek: Zeeman Vastgoed-SEW 1951 – 2001.Voor voetbalvereniging SEW is hij actief sinds 2015 als conditietrainer. Vanaf 1995 speaker op het jaarlijks gehandicapten toernooi van de voetbalvereniging

Vanaf 1987 tot heden is Gerard Berkhout lid van de werkgroep Rien Stout Scholierenveldloop.In 1981 liep hij een sponsorloop van Nibbixwoud naar Amsterdam, ten bate van de handbalvereniging SEW. In 1984 was hij medeorganisator van 75 jaar Sint Nicolaasschool.In 1999 en 2000 maakte hij deel uit van het Millenniumcomité van de gemeente Wognum dat twee jaar werkte aan een reeks activiteiten in de gemeente in het jaar 2000.

Zijn dorp Nibbixwoud heeft hij mede op de kaart gezet met creatieve activiteiten voor het hele dorp. Vanaf 1975 – 1989 was hij voorzitter van de Cupido Ringsteekvereniging. Momenteel presenteert hij nog altijd de Hoornse Ponydagen.Vanaf 1976 tot 2000 bestuurslid Cupido C.E.C. in Nibbixwoud. In de jaren 1979 tot 1989 organiseerde hij voor Cupido de 6 Engelse mijlen van Nibbixwoud, maar ook activiteiten als polsstok verspringen en Fiets ‘m erin. In 1980 zette hij Nibbixwoud landelijk in het nieuws met een wedstrijd touwtrekken tussen de Nibbikker Touwtrekvereniging en twee olifanten. Van 1980 tot 1986 stond hij voor de microfoon bij de poging tot het bakken van ‘s Werelds Grootste Mobiele Pannenkoek. (Deze kreeg een vermelding in het Guinness book of records). Vanaf 1991 tot 2000 presenteerde hij de jaarlijkse playback show in het dorp. Ook organiseert hij mede de onderwijzers/lerarensportdag voor Stichting De Gouwe.In 2009 was hij mede-organisator van de viering van 100 jaar Sint Nicolaasschool in Nibbixwoud.

Als geluidsman of speaker op plaatselijke en regionale evenementen, als kerstman of sinterklaas is sportman/ coach / trainer /leraar Berkhout in zijn element.

Voor zijn grote inzet voor (sportief) Nibbixwoud en de regio, is Gerard Berkhout benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.