KOGGENLAND - “Koggenland staat voor mij symbool voor samen”, klonk het maandagavond 8 januari tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarontmoeting in het gemeentehuis van Koggenland. Burgemeester Posthumus stond stil bij het 10-jarig bestaan van de gemeente en de kracht en energie in de Koggenlandse samenleving. Het college reikte deze avond ook de prijs uit voor de Vrijwilliger van het jaar aan Gerrit Schuijtemaker (Berkhout) en de prijs voor Sporter van het jaar aan Mike van der Velden (24 jaar, Ursem).

“Samen is met elkaar in verbinding zijn. Samen is elkaar versterken. Samen is vitaliteit”, sprak burgemeester Posthumus. “Met veel plezier zie ik vele vrijwilligers hun tijd en energie steken in hun dorp en hun omgeving. Met veel respect en ontzag zie ik mantelzorgers de zware taak op zich nemen om voor hun naasten te zorgen. Met veel bewondering zie ik prachtige initiatieven ontstaan uit onze samenleving. Gewoon, omdat onze inwoners dat belangrijk vinden. Waar wij als gemeente kunnen helpen, doen we dat.”

Participatie
De burgemeester ging in op de toenemende participatie en wat dit betekent voor Koggenland. “Samen maken we onze dorpen mooier en vitaler. Denk bijvoorbeeld aan een skeelerbaan in Hensbroek. Een natuurspeeltuin in Berkhout en in Scharwoude. Mooiere groenvoorzieningen, geïnspireerd door de wens van inwoners in Berkhout. Een dierenverblijf in De Goorn. Inwoners zijn steeds vaker actief. We moedigen dit aan. Want ù kent uw buurt, uw dorp beter dan wie ook. Voor ons de ogenschijnlijk simpele, maar soms deksels lastige taak om los te laten en u hierbij nog beter van dienst te zijn.”

Quiz
Om ‘samen’ en participatie te onderstrepen speelde de burgemeester een kleine quiz met de aanwezigen. Zij konden met hun smartphone meedoen en de vragen en antwoorden verschenen live op grote schermen.

Resultaten
Ook benoemde de burgemeester de mooie resultaten die het college samen met de samenleving boekt. Zoals het op orde brengen van de begroting, de toenemende woningbouw op verschillende plekken in de gemeente voor allerlei doelgroepen en de ontwikkeling voor scholenbouw in Avenhorn voor de basisscholen Jozefschool, Overhaal en Ieveling. De burgemeester onderstreepte ook de aanleg van glasvezelinternet in de gemeente.