MEDEMBLIK - Het coronavirus zet heel Nederland op zijn kop,
En ook het inloophuis ontkomt er niet aan. Ook wij moesten onze deuren sluiten. Voor veel alleenstaanden een groot gemis. Het inloophuis is toch een plek waar je zorgen kunt delen, waar je terecht kunt voor een stukje ontspanning, voor begrip en altijd voor een luisterend oor.

Gelukkig zijn wij telefonisch bereikbaar en via de ZOOM Videochat hebben wij regelmatig contact met onze gasten. Koffie en thee is dan even door henzelf te verzorgen. Maar we zien elkaar en houden elkaar zo op de hoogte. Een uitkomst is de videochat van ZOOM.

Met Zoom kunnen tot wel 100 mensen meedoen, gelukkig is dat niet het geval, anders krijgt nog niemand aandacht. We bespreken hoe het met iedereen gaat, welke plannen en behandelingen ze hebben. Vrijdag starten wij met een leuke quiz, ontspanning is ook belangrijk.

Is ‘Zoom videochat’ wel veilig?
Goede vraag, want ZOOM ligt behoorlijk onder een vergrootglas en er waren ook veiligheidsrisico’s, vooral voor gratis abonnementen. Het inloophuis heeft echter een betaalde versie, en om de veiligheid te vergroten, zijn wij overgegaan op drastische maatregelen, zodat wij 100% zeker zijn dat niemand kan inbreken op ons systeem. Zo kan niemand zich meer aanmelden via Facebook of Google, hanteren wij een virtuele wachtkamer, loopt alles op een door ons gekozen server, en laten wij alleen bekenden toe etc. etc. Belangrijk is wel, om het niet te moeilijk te maken en ook daar zijn we prima in geslaagd. Nieuwe deelnemers kunnen zich aanmelden via info@inloophuismedemblik.nl. Zij ontvangen dan instructies en een uitnodiging.

Is er dan géén hulp meer beschikbaar?
Uiteraard zijn we er voor de gasten, ook om ongerustheid weg te nemen, adviezen te geven en voor een luisterd oor. We moeten het alleen even zonder gebouw doen. Overigens zijn we daar niet de enige in. Alle IPSO inloophuizen zijn gesloten tot 1 juni.

Wanneer mogen we weer naar het inloophuis?
Veel zal afhangen van de ontwikkelingen rondom het virus. We gokken op een vaccin die werkt en mensen beschermt. Pas dan kun je mensen veilig bij elkaar laten komen (mits gevaccineerd), Wellicht dat de APP een mogelijkheid gaat bieden? We weten het nog niet.