KOGGENLAND - Op woensdag 1 juli zijn acht jonge Koggenlanders gehuldigd in de raadszaal van Koggenland, voor hun bijdrage aan een veiliger internet. De jongens en meisjes, in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar, doen mee aan het computerspel Hackshield. In deze game kruipen zij in de huid van junior cyber agents. Zo leren ze alles over hackers en veilig internetten. Koggenland is een van de zeven gemeentes die meedoet aan Hackshield.

Digitaal wijkagent Ferry Langendijk overhandigde een officiële Hackshield-badge en oorkonde aan de jonge cyber agents. Daarbij legde Langendijk uit wat hij zelf doet aan doet aan de bestrijding van cybercriminaliteit: “Een wijkagent weet welke mensen zich als een boef gedragen in zijn wijk. Ik kijk naar de mensen die zich op het internet misdragen.”

Maar Langendijk wilde ook graag weten wat de junior cyber agents doen om computercriminaliteit tegen te gaan. Hoe maak je bijvoorbeeld een sterk wachtwoord, dat moeilijk door hackers kan worden geraden? “Gekke woorden gebruiken,” oppert een van de kinderen, “zoals muizenval of fietspomp.” “Ik vervang cijfers door letters,” zegt een ander. En weer een ander: “Als iemand weet waar je veel van houdt – ik hou zelf veel van hondjes – dan moet je niet hondjes als wachtwoord nemen.” Slimme ideeën, vindt Langendijk, die hoopt dat hij de kinderen later nog eens terugziet als collega bij de politie.

Naast de digitaal wijkagent was ook Tim Murck aanwezig. Hij is een van de bedenkers van Hackshield. Onder kinderen is Murck vooral bekend van zijn rol als Barry Hartveld in de bekroonde Nederlandse jeugdserie SpangaS, maar in de Koggenlandse raadszaal wilde hij het hebben over cybercriminaliteit en wat kinderen kunnen doen om de digitale wereld veiliger te maken. Murck: “Er wordt nog geen les gegeven over digitale geletterdheid. We moeten eerst de kinderen slimmer maken en dan kunnen jullie het doorgeven aan volwassenen.”

Die opzet lijkt te slagen, bleek uit de reacties van de cyber agents: “Nadat ik de wachtwoord-quest had gedaan, heb ik opa en oma geleerd hoe je je wachtwoord kan verbeteren,” zei een jongen. “En ik heb oma geleerd hoe je moet facetimen,” voegde een meisje toe. De deelnemers van Hackshield helpen niet alleen hun omgeving, maar ook de makers van het spel. Murck: “Jullie hebben ons veel nuttige tips gegeven en laten zien waar de bugs zitten. Daar zijn we jullie erg dankbaar voor.”

Door het succes van Hackshield in Koggenland en de andere deelnemende gemeentes, melden steeds meer gemeente zich om mee te doen aan het spel. “Dat was onze droom,” aldus Murck, “met jullie beginnen en zo een beweging in gang zetten.”