HOORN - Er zijn op zaterdag 16 november 2019 geen demonstraties tijdens de Sinterklaasintocht in Hoorn. Donderdag 14 november maakte organisator en winkeliersvereniging Ondernemers Stad Hoorn bekend dat er in 2020 alleen roetveegpieten bij de intocht zullen zijn. Hierop besloot Kick Out Zwarte Piet zich terug te trekken. En omdat KOZP niet demonstreert, trok ook actiegroep Pegida zijn demonstratie in.

Winkeliersvereniging OSH besloot nu duidelijkheid te geven, ‘om herhalingen van spanningen in ieder geval voor de toekomst te voorkomen,’ aldus de OSH. Na deze bekendmaking liet Kick Out Zwarte Piet/Hoorn Kan Het weten dit jaar niet te zullen demonstreren. Zij lieten weten blij te zijn met de duidelijkheid van de OSH en gaan dit jaar niet protesteren om ‘de organisatie en andere betrokkenen de ruimte te geven om in alle rust de transitie te voltooien in 2020.’ Naar aanleiding van het bericht dat KOZP niet naar Hoorn liet ook Pegida weten niet de zullen demonstreren. De termijn voor het aanmelden van demonstraties is inmiddels verstreken. Er zullen dus geen demonstraties zijn tijdens de intocht in Hoorn.

Burgemeester Jan Nieuwenburg is blij dat er geen demonstraties zijn. ‘Dit is goed nieuws, zeker voor alle kinderen die zaterdag naar de intocht in Hoorn komen. Het is ook goed dat partijen tot elkaar komen en met elkaar in gesprek gaan, zodat we ook de komende jaren kunnen uitkijken naar een feestelijke Sinterklaasintocht zonder spanningen.’

Voor meer informatie over het programma van de intocht in Hoorn: www.hoorn.nl/sinterklaas