HOOGWOUD - Vanaf zondag 18 juni krijgen bezoekers van de Museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud een andere kijk op zoiets algemeens als hout. In de Hooiberg van de stolpboerderij is het hele openingsseizoen een expositie te zien met als onderwerp ‘hout en bewerking’. Behalve als technisch noodzakelijk onderdeel van bijvoorbeeld een huis worden van oudsher kleinere houten objecten door bewerking versierd. Beide onderdelen komen ruim aan bod in deze expositie.

Volkshoutsnijders vulden in de stille wintermaanden hun tijd op met handenarbeid. Uit Friesland komt veel kleingoed en gebruiksgoed dat versierd is door middel van de kerfsnede techniek. Zo ontstonden bijvoorbeeld bruidsklompen, kistjes, mesheften en mangelplanken. Dit getoonde kerfsnee is geleend van dhr. Korpershoek uit Friesland. Behalve houtsnijwerk is er ook kerfsnee aardewerk te zien.

Hout als technisch onderdeel en hoe dat werd toegepast is een andere kant van het verhaal. Veel houtbewerkinggereedschap is al eeuwenlang in gebruik. De eigen collectie gereedschap van de Museumboerderij valt in het niet bij een bijzonder uitgebreide collectie van dhr. van Donselaar een groot kenner en verzamelaar van uniek oud en bijzonder timmermansgereedschap. Te zien zijn honderden stukken met namen als een snik, een goosewing en een avegoor. Zonder veelzijdig gereedschap kwamen gebouwen

niet tot stand. Dit geldt ook voor de Museumboerderij waarbinnen goed is weergegeven hoe een huishouden er 100 jaar geleden uitzag. Ook hier dwingt het pure handwerk respect af. De stolpboerderij, waarin het museum is gevestigd, wordt net als de binnenvertrekken, in stijl onderhouden en vormt zodoende een prachtig plaatje in het Westfriese landschap!

De Museumboerderij is te vinden op Koningspade 31 in Hoogwoud. Het museum is tot en met 9 september open van donderdag tot en met zondag tussen 13.00 tot 16.30 uur. De entree is € 3,50 voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Groepen zijn op afspraak hartelijk welkom. Voor informatie: 0226- 351431 Zie verder: www.museumboerderijwestfrisia.nl