HOORN - De Stichting oud-leerlingen OSG West-Friesland bestaat 125 jaar en heeft daarom uit handen van wethouder Bashara een Eenhoornzegel ontvangen. De wethouder overhandigde het zegel op donderdag 15 november, de dag dat de school precies 150 jaar bestaat.

Reünies
In 1893 bestond de school 25 jaar en werd de eerste schoolreünie gehouden. Doktoren, officieren, advocaten en kaashandelaren bezochten deze eerste reünie. Traditioneel werden voor leerlingen en oud-leerlingen reünies georganiseerd om de vijf jaar. Tot 1914 gebeurde dat door ad hoc uitvoeringcomités en vanaf 1914 onder meer door de ‘Hoogere Burgerschool Vereeniging’. In 1967 werd dat de ‘Stichting Herdenking van het Westfries Lyceum, HBS, RSG/OSG West-Friesland’. In 1993 ging men verder onder de naam Stichting oud-leerlingen OSG West-Friesland.

Ook de school zelf is diverse malen van naam veranderd. In 1868 startte die als Hoogere Burger School (HBS) voor jongens in de Muntstraat. In 1880 werden ook meisjes toegelaten. In 1908 werd de school de Rijks Hogere Burger School (RHBS). Van 1948 tot 1968 was het Westfries Lyceum (WFL) en van 1968 tot 1991 de Rijks Scholen Gemeenschap (RSG). De Openbare Scholen Gemeenschap (OSG) bestaat sinds 1991. Sinds 1994 is de school een locatie van het Atlas College.

Cultuurprogramma
De school en de Stichting oud-leerlingen hebben samen altijd veel aandacht gegeven aan de culturele waarden van de school en de leerlingen. Die culturele waarden en het feit dat de school 150 jaar bestaat was voor de Stichting oud-leerlingen de aanleiding om een uniek cultuurprogramma samen te stellen. Als in het voorjaar van 2019 de nieuwbouw/verbouw van de school gereed is, is het de bedoeling een feestweek te organiseren voor onder meer leerlingen, personeel en oud-leerlingen, oud-docenten , oud-directeuren/rectoren van onze school.

Waardering
Als waardering voor het vele vrijwilligerswerk in de stad, komen verenigingen en stichtingen die een jubileum van 25, 50, 75, 100 jaar enzovoorts vieren in aanmerking voor een Eenhoornzegel. Men moet dan wel ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en het jubileum kenbaar maken bij de gemeente. Meer informatie vindt u op de pagina Eenhoornzegel.