MEDEMBLIK - Van 8 oktober tot 2 november staat de trailer 'into d'mentia' in het centrum van Wervershoof. In deze speciaal ontwikkelde simulator gaan zorgprofessionals ervaren hoe het is om dementie te hebben.


Hoe werkt de trailer?
Into D'mentia is een container waarin een woonkeuken is nagebouwd. Door een slimme inrichting en audiovisuele elementen word je ondergedompeld in de wereld van iemand met beginnende dementie. Je ervaart diverse symptomen, zoals desoriëntatie in de tijd en ruimte en geheugenverlies. In de komende 4 weken wordt het personeel van Omring, wijkteams van de gemeente, casemanagers van Geriant en andere zorgprofessionals getraind. De zorgprofessionals kunnen met deze ervaring beter mensen met dementie en hun mantelzorgers begeleiden.

Dementievriendelijke gemeente
Afgelopen woensdag 19 september mocht wethouder Dirk Kuipers het predicaat dementievriendelijke gemeente ontvangen van Alzheimer Nederland Afdeling West-Friesland. Een mooi resultaat, maar het is slechts het begin. Door de vergrijzing in ons land, neemt het aantal mensen met dementie toe. Dat is de reden dat de gemeente Hoorn, zorgorganisatie Omring en gemeente Medemblik ervoor hebben gekozen om de trailer in te zetten. Hiermee blijft de gemeente inzetten op betere begeleiding van mensen met dementie.

Wat is dementie?
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed verwerken. Het is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, daarbij gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot en door deze afname van cellen functioneren de hersenen steeds minder goed. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.

Meer informatie
Meer informatie over dementie? Kijk eens op zorg-werk-en-inkomen/dementie.Bij een vermoeden van dementie kunt u contact opnemen met uw huisarts of kijkt u eens op https://www.alzheimer-nederland.nl/.