MEDEMBLIK - “Bouwers en installateurs aan zet”. Dat was de boodschap voor bouwers en installateurs tijdens de kennissessie aardgasloos ontwikkelen nieuwbouwwoningen die de gemeente organiseerde. Woningstichting de Woonschakel daagde bouwers en installateurs uit om woningen op een slimme manier en voor een redelijke prijs CO2 neutraal te krijgen.

Medemblik gaat voor een aardgasvrije en energie neutrale nieuwbouw. De helft van alle woningen moet per 2035 gasloos zijn. Daarom is het belangrijk om nu al met de nieuwe woningen te beginnen. Deze worden niet meer op het aardgasnet aangesloten. Maar hoe moeten deze woningen dan worden verwarmd? Tomas Mathijsen van het Servicepunt Duurzame Energie en Barbara Harskamp van de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord namen de ondernemers mee in dit vraagstuk. Belangrijke vraag is of de ondernemers voorbereid zijn op de wens van hun klanten om gasloze woningen te realiseren. Gasloos is de nieuwe standaard. De 46 aanwezigen zijn uitgedaagd!

Klaar voor de start

Liander (netbeheerder) is er in ieder geval klaar voor. Randvoorwaarde is een goede samenwerking met gemeenten en bouwers. Dat de gemeente serieus is, blijkt uit het vastleggen van aardgasloos ontwikkelen in het duurzaamheidsbeleid, in bestemmingsplannen en in een warmtevisie voor nieuwbouwlocatie SEW. Hiermee is voorgesorteerd om nu in de geest van de komende wetgeving (geen aansluitplicht op het aardgas) aardgas loze nieuwbouw te realiseren. Dat voorkomt dat huiseigenaren over een aantal jaar opnieuw flink moeten investeren tot aardgas loze woning.