HOOGWOUD - De vijver aan de Radboudstraat, in het hart van Hoogwoud, moet mogelijk wijken voor een Integraal Kindcentrum (IKC). Toen het plan vorig jaar bekend werd, startte Astrid Luken het actiecomité 'Behoud vijver Hoogwoud'.

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen dit voorjaar staat het bestluit 'on-hold', vertelt Astrid. "Met de verkiezingen werd namelijk duidelijk dat de bewoners niet goed waren geïnformeerd. Met de komst van nieuwe wethouders werd er besloten het project tijdelijk stop te zetten".

Toch maakt zij zich grote zorgen dat de vijver moet wijken. Toen het besluit vorig jaar juli bekend werd, startte ze een handtekeningenactie en richtte ze via Facebook een actiecomité op.

Astrid woont pal aan de vijver die volgens haar een belangrijke plek inneemt in de buurt: "Als het mooi weer is, komen mensen graag picknicken. Ook spelen er altijd veel kinderen. Het is echt middenin het dorp". Ook leven er verschillende zeldzame diersoorten. "De salamanders zijn beschermd en zo ook de pikzwarte watertor."

De vijver bestaat al sinds 1995. Pas later werd het met behulp van vele buurtbewoners tot een ecologische vijver gemaakt. Al eerder tijdens de verkiezingsperiode bleek dat veel ouders van basisschoolleerlingen de locatie voor de nieuwbouwplannen niet zagen zitten. Het veld naast voetbalvereniging HOSV wordt onderzocht als alternatieve locatie voor het IKC.