MEDEMBLIK - Op zaterdag 9 september is het Nederlands Stoommachinemuseum tijdens Open Monumentendag gratis toegankelijk voor bezoekers en kun je kennismaken met het bijzondere Nederlands Cultureel Erfgoed. Het museum is sinds 1985 gevestigd in het monumentale stoomgemaal Vier Noorder Koggen, één van de oudste nog intacte stoomgemalen van ons land.


Al vanaf de Middeleeuwen werd aan de Oosterdijk via sluisjes die bij eb opengingen water geloosd op de Zuiderzee. In 1564 was de bodemdaling zo erg geworden dat het waterschap Vier Noorder Koggen 7 molens liet bouwen die eerst in het binnenland stonden en later verplaatst werden naar de Oosterdijk. Een krappe 300 jaar later waren er totaal 24 molens nodig, waarvan er 15 aan de Oosterdijk stonden. Doordat de bodem bleef dalen en het water steeg én er ook lang niet altijd genoeg wind was om de molens te laten draaien, besloot het waterschapsbestuur in 1866 dat er een hulpstoomgemaal moest komen om de molens te ondersteunen. Boote de Vries, zoon van een molenbouwer, werd aangetrokken om deze klus te klaren. In 1869 trad het gemaal voor het eerst in werking bij het droogmalen van de polders. Het gemaal heeft ruim honderd jaar actief dienstgedaan.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de molens en het stoomgemaal Vier Noorder Koggen? Bezoek dan onze tentoonstelling ’Pompen voor de Polder’. Je krijgt een boeiend beeld van de eeuwenlange strijd tegen het water in oostelijk West-Friesland.

Het museum is beide dagen onder stoom, de ketel wordt gestookt en de machines draaien.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik Tel: 0227 544732 / www.stoommachinemuseum.nl

Openingstijden Monumentenweekend: van 10 tot 17 uur.

Toegangsprijzen Monumentenweekend zondag:
(zaterdag vrij entree)
Kinderen 5-12 jaar € 6
Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar € 9
Bent u in het bezit van een Museumkaart, laat dan uw kaart scannen bij de kassa.