ALKMAAR - Vanaf 4 juni presenteert Stedelijk Museum Alkmaar de overzichtstentoonstelling 'Reis naar het oneindige' van de in Den Helder geboren kunstenaar Rudi van de Wint (​1942-2006). Het is de allereerste museale overzichtstentoonstelling van zijn gigantische oeuvre ter wereld.


Beroemd én onbekend

Rudi van de Wint is misschien wel één van de bekendste kunstenaars in Nederland. Via de televisie en vele andere media zijn diens immense schilderijen in de Tweede Kamer vrijwel dagelijks in iedere huiskamer van Nederland te zien. Ook zijn vele sculpturen in het Nederlandse landschap zijn voor velen een vertrouwd gezicht. Recent maakte zijn 'Tong van Lucifer' in de Flevopolder een discussie los in de landelijke kranten.
Zo zichtbaar als het werk van Van de Wint is, zo weinig weet het grote publiek van de kunstenaar achter deze werken. Dat heeft misschien alles te maken met het moment waarop hij zich terugtrok uit de schijnwerpers om zich te richten op zijn magnum opus: het landschapskunstwerk 'De Nollen' in Den Helder. Wat hij daar heeft gerealiseerd is een project van wereldformaat.

De tentoonstelling

Kortom: de hoogste tijd voor een kennismaking met deze bijzondere kunstenaar in een overzichtstentoonstelling. In 'Reis naar het oneindige' volgen we de zoektocht van deze schilder, beeldhouwer én bouwer van de jaren '60 tot aan zijn plotselinge dood.
De expositie biedt inzicht in de ontwikkeling van zijn indringende oeuvre en de reikwijdte ervan. Van zijn conceptuele werk van zijn alter-ego's Rudi en Jochum, tot meer mystiek werk waarin hij het 'oneindige' van zijn licht en het kosmische in beeld brengt. In honderden schilderijen zien we hoe hij toewerkt naar het plafond voor Paleis Noordeinde en zijn grote werk voor de Tweede Kamer.

Levenswerk

We maken kennis met zijn sculpturen en ontdekken zijn beweegredenen om zich terug te trekken uit de schijnwerpers om zich te richten op zijn levenswerk: 'De Nollen. Het landschap als kunstwerk'. Hier brengt hij schilderen, beeldhouwen, architectuur en landschap samen in een groots gesamtkunstwerk, gebouwd voor de eeuwigheid.

Biografie

Het werk van Rudi van de Wint is in vooraanstaande kunstcollecties opgenomen, zoals het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Stedelijk Museum Amsterdam. Hoewel er enkele grote solo-presentaties zijn geweest, in binnen- en buitenland, was er niet eerder een museale overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre. In 2022 is het zestien jaar geleden dat Van de Wint plotseling overleed.

De tentoonstelling 'Reis naar het oneindige' is te bezoeken van 4 juni t/m 30 oktober 2022. Stedelijk Museum Alkmaar is te bezoeken van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Meer info en ticketprijzen vind je op stedelijkmuseumalkmaar.nl.