ENKHUIZEN - Dit jaar viert het Zuiderzeemuseum zijn 75-jarige jubileum! Een bezoek aan dit bijzondere museum mag dan ook zeker niet ontbreken.

Geschiedenis
Met de komst van de Afsluitdijk in 1932 kwam er een einde aan de Zuiderzee en ontstond het IJsselmeer. Hierdoor moesten de mensen die rondom de Zuiderzee woonden noodgedwongen op zoek naar nieuwe manieren om hun leven voort te zetten. Door de verandering van zout naar zoet water stond de visserij niet langer centraal. Om de herinneringen aan de verdwijnende Zuiderzeecultuur levend te houden, is het Zuiderzeemuseum opgericht. 75 jaar geleden, in 1948, werd in Enkhuizen een start gemaakt met dit museum.

Het museum vertelt het verhaal van het voormalige Zuiderzeegebied en is geschikt voor zowel jong en oud. Op een toegankelijke manier leer je veel over die tijd door 100 jaar terug in de tijd te stappen. Het museum bestaat uit een binnen- en een buitenmuseum. In het buitenmuseum waan je je als een inwoner van een klein dorpje gelegen aan de Zuiderzee. Ook lopen er rolspelers rond in het museum en zijn er allerlei ambachtslieden die de ambachten van toen nog steeds uitvoeren.

Tentoonstellingen
De vaste tentoonstelling "Zee vol verhalen" is te zien in het binnenmuseum. In deze tentoonstelling duiken de bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Een overzicht van alle huidige tentoonstellingen vind je hier.

75 jaar Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum bestaat inmiddels alweer 75 jaar. De jubileumtentoonstelling ’75 jaar Zuiderzeemuseum’ in het binnenmuseum biedt een kijkje achter de schermen en laat zien hoe het museum is ontstaan, van de eerste plannen tot het uiteindelijke project en de opbouw van het Zuiderzeemuseum. Het toont niet alleen de ontwerpen en samenstelling van het unieke museumdorp, maar ook de herkomst van de panden en de bijzondere manieren waarop deze naar het buitenmuseum zijn vervoerd.

Ook in het buitenmuseum heerst het hele seizoen een feeststemming. Van 1 april tot en met 29 oktober 2023 worden er 3 volksfeesten uitgebreid gevierd: Koningsdag op Marken, het Bloemencorso in Vollenhove en de West-Friese Lutjebroeker kermis.

Stap terug in de tijd
Het museum biedt een unieke kans om een stap terug te zetten in de tijd en de verhalen, tradities en ambachten van weleer te ervaren. Of je nu door de straten van het buitenmuseum wandelt of luistert naar de verhalen in het binnenmuseum, het Zuiderzeemuseum laat je een levendig stukje Nederlandse geschiedenis herleven.