MEDEMBLIK - In het Bakkerijmuseum in Medemblik kom je tijdens de Maand van de Geschiedenis van alles te weten over dit bijzondere verhaal over de start van een nu alledaags product.


In 1824 ontdekte Casparus van Houten (of zijn zoon of één van zijn assistenten, de geschiedenis ervan is niet helemaal duidelijk) hoe je cacaobonen via de hydraulische cacaobonenpers kan scheiden in cacaoboter en cacaobrokken. Dat is de basis die nodig is om chocolade te maken zoals wij chocolade nu kennen.

Vóór Van Houtens uitvinding was chocolade altijd een vettige warme drank, nu had van Houten de techniek en het octrooi om echte chocolade te maken! Wat hij er mee deed is misschien wel een van de grootste strategische blunders ooit door een bedrijf gemaakt….

In het Bakkerijmuseum in Medemblik kom je tijdens de Maand van de Geschiedenis van alles te weten over dit bijzondere verhaal over de start van een nu alledaags product.

In de vaste expositie is er aandacht voor de geschiedenis van chocolade en wordt een oude bedrijfsfilm uit circa 1920 van Droste over chocoladepersing vertoond. Op de 1e twee zondagen van oktober is het Chocolade Zondag en geeft de bekende choclatier Fred Bosvelt doolopende demonstraties choclade maken aan het publiek. Theo Spil, de oprichter van het museum, geeft drie keer een rondleiding waarin hij zal vertellen over de geschiedenis van cacao, chocolade en de objecten in het museum. Op 14 oktober geven Jan Willem Kips en Hendik Dekker een lezing over de handel in cacao en er is een speciale editie cacao-schilderen voor families.

Meer informatie over het programma is te vinden op onze website.

Praktische informatie

Datum: 1 - 31 okt 2023

Locatie: Nieuwstraat 8,1671 BD Medemblik

Tickets: https://deoudebakkerij.nl/bezoeken/online-tickets/reserveren

Meer info: https://deoudebakkerij.nl/