MEDEMBLIK - Het is op 3 juli precies veertig jaar geleden dat Ans en Theo Spil op een tafel in de Oudtheydtkamer te Medemblik een expositie begonnen met een klein deel van hun collectie oude bakkersvoorwerpen. Theo demonstreerde er ook de bijbehorende technieken bij. Hij kon toen niet weten dat hij aan het begin stond van een aantal decennia waarin een heus bakkerijmuseum tot wasdom kwam.

En eigenlijk is er na veertig jaar en drie locaties weinig veranderd. Hoewel het museum veel groter geworden is en er ook al heel lang dagelijks veel vrijwilligers zorgen dat het bakkersvak op zijn best gepresenteerd wordt, zijn Ans en Theo nog steeds betrokken.

Onderscheidingen en prijzen
Tegelijk is het verhaal van het museum in veertig jaar een indrukwekkende geschiedenis geworden, van een paar vierkante meter naar de vernieuwde situatie met twee aaneengeschakelde panden en een groot depot bijvoorbeeld. Of van de meerdere landelijke onderscheidingen en vele prijzen en van het eerste middelgrote museum dat het Museumregister ontving en daarmee zelfs op het nieuws kwam.


De collectie is verdiept. Zo is de verzameling objecten uit de Gouden eeuw inmiddels ongekend en is sinds enkele jaren ook kunst onderdeel van die collectie. Het oudste voorwerp is een bakker en zijn oven als grafvondst, zo’n vierduizend jaar oud.

Steeds toegankelijker
Met de verbouwing van de afgelopen twee jaar heeft het museum zijn toegankelijkheid sterk verbeterd, niet alleen fysiek, zodat het museum nu ook prima in de rolstoel te bezoeken is, maar ook wat betreft de toegankelijkheid van de informatie. Zo zijn er schermen bij gekomen waarop de verhaallijnen over brood, koek en banket worden uitgelegd, maar ook chips waarmee achtergrondinformatie of gesproken tekst kan worden beluisterd.

Maar nog steeds, al sinds Ans en Theo Spil hun spullen op de tafel uitstalden, zijn er de dagelijkse demonstraties en de kinderactiviteiten. Want wat goed is moet je behouden, al veertig jaar lang.

Jubileumweekend; Snoep zoeken in Medemblik
In het weekend van 1, 2 en 3 juli vieren we het 40-jarig bestaan en zal gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Ilse Zaal het museum officieel heropenen. De vrijdag openen we het weekend met de vrijwilligers, de zaterdag is de heropening vanaf 15.30 en op zondag, als het echt 40 jaar geleden is dat we de eerste dag open waren, vieren we het met het publiek.

Er is een speciale expositie over de afgelopen 40 jaar en iedereen krijgt dan 40% korting op de enree. Helemaal lekker is dat er vanaf 10 uur zullen er 20 zakken snoep met elk 2 vrijkaartjes voor het museum te vinden zijn op veel verschillende locaties in Medemblik. We zijn natuurlijk ook niet voor niks al die jaren ‘het lekkerste museum van Nederland!’

Meer weten over het museum? Kijk op deoudebakkerij.nl