MEDEMBLIK - Op zondag 23 april is er in het Bakkerijmuseum Medemblik van 11-13 uur ter ere van het Suikerfeest te zien hoe de zoete lekkernij baklava gemaakt wordt.


De Turkse hobby-bakker Ali Aykilic heeft het maken van baklava geleerd van zijn ouders, die afkomstig zijn uit provincie Gaziantep waar baklava oorspronkelijk vandaan komt. De oudste baklava winkel ter wereld bevindt zich op dit moment in Gaziantep.

Heel veel landen hebben een variant van baklava, maar in 2013 is baklava door de EU vastgelegd als origineel Turks gerecht uit Gaziantep. Dus de echte baklava komt uit Gaziantep. Volgens het persbericht van de Europese Commissie was Gaziantep baklava een van de drie producten die op de lijst stonden, naast een bepaald type Griekse tomaat en de "Yorkshire Wensleydale"-kaas uit het Verenigd Koninkrijk. Gaziantep baklava werd ook het 16e niet-EU-voedsel dat de beschermde status kreeg.

Het museum is tijdens de meivakantie (zaterdag 29 april t/m zondag 7 mei) weer geopend van maandag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Online reserveren is niet verplicht, maar in verband met drukte wel gewenst. Kijk voor meer informatie op www.deoudebakkerij.nl