WEST-FRIESLAND - In de regio West-Friesland lijken de keuzes voor de zorgverzekering erg op die van de gemiddelde Nederlander, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Je ziet dit ook terug in de gemiddelde premies die overstappers uit West-Friesland betalen”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen bij Geld.nl. “In West-Friesland betalen ze in 2023 gemiddeld 149,37 euro per maand voor hun zorgverzekering, de gemiddelde Nederlander betaalt 149,12 euro per maand in 2023. Een minimaal verschil.”


Eigen risico zorgverzekering in West-Friesland

De vergelijkingssite keek ook naar welke keuzes er werden gemaakt in West-Friesland met betrekking tot hun zorgverzekering. 38,01 procent koos ervoor het eigen risico te verhogen. In heel Nederland deed 38,21 procent dat. 31,69 procent van de inwoners in West-Friesland koos voor het maximale eigen risico van 885 euro. Landelijk deed 31,43 procent dat. “Ook hier zijn de verschillen dus klein”, voegt Bulthuis toe.

Aanvullende zorgverzekering in West-Friesland

Verder heeft 54,7 procent in West-Friesland één of meerdere aanvullende zorgverzekeringen bovenop de basisverzekering. In heel Nederland heeft 58,68 procent dat. Dit is in West-Friesland dus iets minder.

Uit cijfers van Vektis blijkt dat het aantal mensen dat in 2023 van zorgverzekering veranderde sterk verschilt tussen de gemeenten in de regio West-Friesland. Zo zie je dat in Koggenland en Hoorn een groter aantal mensen overstapte, terwijl in Stede Broec juist weinig mensen overstapte.