Ook als het nog lang geen december is, is het verstandig om alvast na te denken over het kerstpakket dat je dit jaar namens je bedrijf aan medewerkers en goede relaties wilt geven. Want bedrijven die de kerstpakketten maken zijn in de zomer al volop aan de slag met voorbereidingen. Je kunt kiezen voor een compleet pakket waar je niets meer aan hoeft te doen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het zelf samen te stellen. Voordeel van dat laatste is dat je er een persoonlijke draai aan kunt geven. Bijvoorbeeld met gepersonaliseerde producten die je bedrijf extra promoten. Dit kan van alles zijn. Zo ongeveer elk artikel kan worden voorzien van een bedrijfslogo of bedrijfsnaam.


Welke artikelen passen bij jouw bedrijf?

Bedenk dat een kerstpakket lekkere dingen moet bevatten. Natuurlijk mag het gezond zijn, maar veel mensen willen in december even niet aan de lijn denken of uitsluitend gezond eten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een thema. De Italiaanse keuken, of ‘wijn en azijn’ en daar de inhoud op afstemmen. Daarnaast kun je er ook gebruiksartikelen in doen, zoals aanstekers met logo, kaarsen, een mok of glazen. Natuurlijk zal het vrijwel nooit lukken om iedereen tevreden te stellen. Er zullen altijd mensen zijn die net iets anders leuker hadden gevonden. Maar het is niet meer dan logisch dat voor een kerstpakket een gulden middenweg moet worden gevonden.

Wanneer bestel je het kerstpakket?

Zoals aangegeven is het verstandig om al vroeg in het jaar te beginnen met de voorbereidingen voor het kerstpakket. Wil je een mooie kaarsen aansteker met het logo van het bedrijf laten maken dan doe je dat niet eind november, met het risico dat je bestelling niet meer op tijd geleverd kan worden. Als je de pakketten uiterlijk aan het eind van de zomer bestelt zit je meestal wel goed.

Thuis laten bezorgen of op kantoor uitdelen?

Het is gebruikelijk om kerstpakketten voor zakelijke relaties op het privé adres te laten bezorgen. Zo voorkom je afgunst bij collega’s. Ook geldt bij veel bedrijven dat kerstpakketten die op de zaak binnen komen gedeeld moeten worden met andere collega’s die geen contact hebben met externe relaties. Ook mogen medewerkers vaak geen cadeaus aannemen met een te hoge waarde. Houd daar dus sowieso rekening mee als je kerstpakketten of cadeaus geeft aan mensen die niet bij het eigen bedrijf werkzaam zijn. Voor ambtenaren gelden vaak nog strengere regels om de schijn van omkoping tegen te gaan.

Belastingvrij kerstpakket

Er geldt een maximum bedrag dat aan een kerstpakket mag worden besteed zonder dat hierover belasting moet worden betaald. Houd hier rekening mee om een vervelende naheffing achteraf te voorkomen. De kerstpakketten moeten immers in de boekhouding worden opgenomen. Je accountant of boekhouder kan er niet onderuit om deze correct in de aangiftes namens je bedrijf te verwerken.