WEST-FRIESLAND - Er zijn veel verzekeringen beschikbaar en soms zijn ze best ingewikkeld. Het kan soms dan ook lastig zijn om te bepalen welke verzekeringen je bedrijf echt nodig heeft. Een type verzekering waar niet alle ondernemers direct aan denken, maar welke wel heel belangrijk kan zijn, is de zakelijke rechtsbijstandverzekering. Maar wat houdt zo'n verzekering precies in en wanneer is hij nodig?

Wanneer is een rechtsbijstandverzekering nodig?

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering biedt juridische bijstand en dekking voor de kosten van juridische procedures voor bedrijven. Dit kan van pas komen wanneer je bedrijf betrokken raakt bij geschillen, zoals contractuele geschillen, arbeidsgeschillen, of conflicten met leveranciers of klanten. Zoals je vast al weet kunnen juridische procedures behoorlijk wat geld kosten. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat je niet voor alle kosten hoeft op te draaien. Daarnaast zorgt de verzekering ervoor dat je de hulp krijgt die je nodig hebt.

Wat wordt er gedekt?

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering biedt vaak dekking voor de meeste juridische kosten, zoals de kosten voor juristen, gerechtskosten, en kosten voor het inschakelen van experts. Ook kun je via de verzekering juridisch advies inwinnen wanneer je dat nodig hebt over allerlei zaken, van arbeidsrecht tot contractenrecht. Het hebben van deze dekking kan je de gemoedsrust geven dat je juridische ondersteuning krijgt wanneer je die nodig hebt, zonder dat je je te veel zorgen hoeft te maken over hoge kosten.

Wat wordt er niet gedekt?

Een rechtsbijstandverzekering voor bedrijven kan dus heel waardevol zijn, maar het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle geschillen volledig gedekt worden. Zo kunnen bijvoorbeeld geschillen die ontstaan vóór het afsluiten van de verzekering, of geschillen die voortkomen uit opzettelijke wangedrag, vaak niet worden gedekt. Ook geschillen die te maken hebben met bijvoorbeeld belastingen vallen vaak niet onder de dekking. Het is daarom belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te nemen en te begrijpen voordat je een verzekering afsluit.

Hoeveel kost een rechtsbijstandverzekering?

De kosten van een zakelijke rechtsbijstandverzekering zijn afhankelijk van verschillende factoren en kunnen dus variëren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal werknemers bij je bedrijf en de omzet die jullie draaien. Ook de branche waarin jullie actief zijn speelt een rol, want verschillende branches brengen verschillende juridische risico’s met zich mee. Over het algemeen zijn de premies voor een dergelijke verzekering echter redelijk in vergelijking met de kosten van juridische procedures zonder verzekering.

Voor exacte prijzen kun je de websites van verzekeraars raadplegen. Vaak vind je hier een formulier met een aantal vragen over je bedrijf. Na het invullen hiervan krijg je ofwel direct een maandelijkse premie te zien, of je krijgt een aanbod toegestuurd per e-mail. Het is in ieder geval aan te raden om verschillende verzekeringsmaatschappijen te vergelijken en offertes op te vragen. Zo vind je de beste dekking tegen de meest betaalbare prijs.