GOORN - Burgemeester Posthumus en wethouders Bijman en Van de Pol heten samen met de directie iedereen persoonlijk welkom vanaf 20:00 uur en heffen het glas op het nieuwe jaar. Om 20:30 uur start burgemeester Posthumus het programma met een terugblik en vooruitblik. Daarna maakt het college traditioneel bekend wie worden onderscheiden in de categorieën ‘Vrijwilliger van het jaar 2019’, de ‘Koggenlandse Sporter/Sportclub van het jaar 2019’ en ‘Aanmoedigingsprijs voor jongeren 2019’.

Vrijwilliger van het jaar 2019
De heer Wim Smit uit Zuidermeer mag de titel ‘Vrijwilliger van het jaar 2019’ dragen op basis van zijn verdiensten in 2018. De heer Smit zet zich als scheidsrechter in voor SV Zuidermeer en RK-EDO, is bar-vrijwilliger bij SV Zuidermeer, organiseert evenementen in Zuidermeer zoals het snerttoernooi, het 7x7 toernooi, de viswedstrijd, is medeorganisator van het Keez-klaverjastoernooi, is vrijwillig buschauffeur bij Warm Thuis Zuidermeer, voorzitter van de Oranjevereniging, collectant van het Diabetesfonds en mantelzorger voor zijn zus.

Alle genomineerden zijn uitgenodigd. Burgemeester Posthumus en wethouder Bijman zetten deze genomineerden ook in het zonnetje:

Siem Boots en Hendrike Walkeuter uit Bobeldijk leiden al meer dan 40 jaar de Vrije Tijd Club Hoorn voor verstandelijk gehandicapte mensen van 10 tot 100. Samengevat zijn Siem en Hendrike voorzitter, penningmeester en organisator. De jaarlijkse slotavond, een tot in de puntjes verzorgde barbecue, vindt zelfs bij Siem en Hendrike thuis aan de Bobeldijk thuis plaats.

Clarie Groot-Staal uit Grosthuizen is al 55 jaar actief lid van de Vrouwen van Nu. Eerder in de Purmer en nu in Avenhorn-Oudendijk. Zij organiseert zomers de fietstochten, en in de winter het bowlen in Spierdijk. Zij zorgt bij ziek en zeer en jubilea dat iedereen de nodige aandacht krijgt.

Carolien Jansma-Glas uit Obdam heeft bij de huisarts een vluchtelinge uit Guinee ontmoet en vanaf dat moment is zij haar gaan helpen. Carolien helpt de alleenstaande moeder van 3 kinderen op vele manieren en helpt het gezin met het functioneren in de West-Friese samenleving. Zij maakt het de moeder makkelijker om haar opleiding aan het Horizon-college te volgen door het opvangen van de kinderen.

Wim Zwagerman
uit Hensbroek is al 12 jaar voorzitter van voetbalvereniging Apollo. Hij is ook terreinknecht, hoofd sponsoring, scheidsrechter, stapt op de grasmaaier als de maaier verhinderd is. Zorgt dat jubileum niet ongemerkt voorbij gaat. Is als afgevaardigde van Apollo’68 betrokken bij Hensbroek Aktief. Wim is voorzitter en drager van de begrafenisvereniging Momento Mori.

Gré Seijts
uit Ursem doet al vanaf 2011 heel veel voor de Bibliotheek in Ursem. Zij ondersteunt en begeleidt de kinderen in de Biebclub minimaal één maal per week. Gré is heel flexibel en maakt er een feestje van voor de kinderen, is heel oplossingsgericht, werkt andere vrijwilligers in. Door haar inzet kan de Biebclub Ursem wekelijks open blijven. Mevrouw heeft aangeven vereerd te zijn met de nominatie, maar liever niet in de belangstelling te staan. Zij is zelf dankbaar dat ze dit werk kán doen en is niet aanwezig deze avond.

Sporter van het jaar 2019
De 33-jarige Marleen Okx uit De Goorn is in 2018 wereldkampioen kickboksen geworden in haar klassement. Zij behaalde in mei 2018 de wereldtitel van de WKU (World Kickboxing and karate Union) in de gewichtsklasse tot 63 kilogram, in het Duitse Heilbronn.

Aanmoedigingsprijs voor jongeren 2019
Een uitzonderlijk actieve vrijwilliger onder de 25 jaar is de 24-jarige Dave Smal uit Berkhout. Dave is al meer dan 5 jaar clubscheidsrechter en de vaste grensrechter van Berkhout 1. Vrijwel elk weekend fluit Dave 2 wedstrijden op zondag en ook regelmatig op zaterdag een jeugdwedstrijd. De voetbalvereniging doet nooit tevergeefs een beroep op Dave.

Verder staat de Nieuwjaarsontmoeting in het teken van het thema ‘Nieuwe kansen’ en is het ‘elkaar ontmoeten’ op informele wijze centraal.