Een mooi monument in het hartje van Alkmaar. De Visbanken. Dit jaar was het schilderwerk van het interieur aan de beurt om uit gevoerd te worden. Na kleuronderzoek bleek dat de kleuren die er op zaten, niet de originele kleuren waren. Vanaf deze week hebben de Visbanken de blauw-groene kleur van vroeger weer terug, bedoeld om vliegen af te schrikken.

De vismarkt in Alkmaar is een rijksmonument dat bestaat uit enkele stenen galerijen en overdekte visbanken. In de eerste helft van de 19e eeuw diende het gebouw als handelskantoor en viskraam. De vis werd in de galerijen opgeslagen en op de stenen visbanken uitgestald voor de markt. De Alkmaarse visbanken zijn in de 16e eeuw gebouwd en zijn in 1755 verbouwd tot de huidige visbanken. De vismarkt is in 1998 gestopt. Daarvoor vond de markt nog elke vrijdag plaats. Op dit moment is een gedeelte van de Visbanken verhuurd aan restaurant de Buren.

Voor het schilderwerk dat nu is uitgevoerd is de oorspronkelijke kleur herleid op basis van kleuronderzoek. Door het verwijderen van diverse verflagen, kwam de oude kleur van vroeger naar boven. De nieuwe kleur aan de binnenkant van de visbanken is blauw groen. Vroeger werd dit toegepast omdat dit de vliegen zou afschrikken.

Alleen het interieur van de visbanken heeft een andere kleurstelling gekregen. De kap aan de kant van restaurant De Buren en de waterkant komt over vier jaar, bij de volgende schilderbeurt, aan de beurt. Dan worden ook hiervan de kleurstellingen aangepast naar de nieuwe. Dit is nu niet gedaan in verband met de kosten en afspraken tussen de gemeente en restaurant De Buren.