TEXEL - Vanaf 2026 kunnen wandelaars ook op Texel de palen van de Wandelnetwerkroute Noord-Holland volgen. Met de toevoeging van de wandelpaden op het grootste Waddeneiland wordt het mogelijk om de hele provincie via het netwerk te bewandelen.

Het doel van de aansluiting op het netwerk is om zowel bewoners als toeristen te prikkelen en te enthousiasmeren om het Texelse landschap wandelend te verkennen. In zijn totaliteit wordt er maar liefst 268 kilometer Texels wandelpad aan Wandelnetwerk Noord-Holland toegevoegd. De routes verbinden natuurgebieden met omliggende landschappen en dorpen. Daarnaast komen er ook wandelmogelijkheden op Texels boerenland.

Laatste schakel Wandelnetwerk Noord-Holland

De provincie ziet met deze uitbreiding de wens van een provincie-dekkend wandelnetwerk in vervulling gaan. Gedeputeerde Toerisme en Recreatie Esther Rommel: "Texel is het grootste Waddeneiland en heeft de meeste afwisseling van allemaal. Voor de wandelaar wordt het een waardevolle toevoeging aan de wandelmogelijkheden in onze provincie. Mooi dat we samen deze laatste schakel aan Wandelnetwerk Noord-Holland toevoegen."

Samenwerking

De gemeente Texel, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, ANLV De Lieuw, VVV Texel en Recreatie Noord-Holland slaan de handen ineen en voegen samen deze 268 kilometer wandelpad toe aan het netwerk. De uitbreiding is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de provincie. De totale realisatiekosten voor het wandelnetwerk op Texel bedragen € 430.200. De gemeente Texel, het toeristisch investeringsfonds Stift en VVV Texel financieren de ene helft, de provincie Noord-Holland de andere helft.

Wandelnetwerk in 2026 klaar voor gebruik

De nieuwe routes krijgen voor de herkenbaarheid van het netwerk dezelfde bewegwijzering als in de rest van de provincie. In 2026 is het netwerk klaar voor gebruik. Tot die tijd kunnen wandelaars gebruik blijven maken van de huidige wandelroutes met de bijbehorende bewegwijzeringen.

Meer informatie over Wandelnetwerk Noord-Holland is te vinden op: www.wandelnetwerknoordholland.nl