Negatieve gevoelens komen voort uit negatieve gedachten. Verander je je gedachten, dan verander je je gevoel, ja dat is gemakkelijk gezegd, maar daardoor verandert er toch niets aan de situatie?

Het blijven hangen in piekergedachten, negatieve gedachten, doemdenken is ronduit een slechte oplossing…. Daardoor verandert er niets, tja je gaat je nog ellendiger voelen.

Op momenten dat jij je bijvoorbeeld machteloos voelt word je namelijk hoogstwaarschijnlijk geteisterd door ‘machteloze’ gedachten. En dat versterkt het machteloze veelal negatieve gevoel.

Gedachten bepalen je gevoel.

Hoe werkt dat? Het is heel simpel. Er vliegen bepaalde gedachten door je hoofd, jij besluit onbewust deze gedachten aan te nemen als ‘de waarheid’, en voor je het weet sluit je gevoel zich aan bij deze nieuwe waarheid.

Het onbewuste deel van je brein is afhankelijk van je bewuste brein om te bepalen wat ‘echt’ is en wat niet. Als jij je vastklampt aan willekeurige gedachten (“Doe ik het echt wel goed?”) dan gaat je onderbewustzijn zich daar ook mee bemoeien. Jij twijfelt of je het wel echt goed doet, dus je voelt je binnen de kortste keren onzeker, opgejaagd, gestrest en gevangen in je dagelijkse bezigheden.

Of je zit op de bank terwijl je partner gaat stappen. Hij komt als het goed is vanavond laat thuis, met de auto. Plotseling dient er zich een verschrikkelijke gedachte aan: “Wat nou als hij zich dood rijdt tegen een boom?”.

Als je deze gedachte rustig loslaat is er niets aan de hand. Je sluit je ogen en kunt rustig slapen. Als je deze gedachte echter aandacht geeft dan voel je je binnen korte tijd verschrikkelijk. Je voelt je plotseling angstig, machteloos zelfs verdrietig. Je hebt moeite om in slaap te komen en valt pas rustig in slaap als de realiteit bewijst dat je het mis hebt (je partner komt ongedeerd thuis).

Maar hoe doe je dat dan?

Je hersenen maken constant verbindingen, waardoor er nieuwe gedachten en ideeën opkomen en daar kan je soms behoorlijk machteloos en gestrest door raken. Dat wil echter niet zeggen dat al die gedachten serieuze aandacht verdienen. Je hoeft ze niet allemaal te geloven, je kunt ze simpelweg negeren. Je kunt (met wat oefening) zelf bepalen welke gedachten je wilt geloven en welke gedachten je lekker mee/weg laat voeren in de gedachten stroom.

Leren omgaan met je gevoel en je gedachten de goede kant opsturen is simpel aan te leren. Maak nu een einde aan die negatieve, pieker- gedachten. En gun je zelf weer RUST! Zorg ervoor dat Jij bepaalt hoe je je weer wilt gaan voelen!

Meer info over het afleren van negatieve gedachten en je weer goed gaan voelen is eenvoudiger dan je denkt! Kijk op de website www.unchainyourbrain.nl of bel 06-28886657