HOORN - Mirjam Iedema-Willems kreeg de schrik van haar leven, toen onbekenden afgelopen vrijdag zomaar een steen door haar slaapkamerraam gooiden. Gelukkig was ze op dat moment in de woonkamer, maar het voorval is haar niet in de koude kleren gaan zitten.

In februari van dit jaar werd haar zoon Wander al geschopt en geslagen door jongeren, toen hij ze aansprak op straat. Die waren op dat moment bezig met het omgooien van kliko's. "Het heeft heel veel impact op ons, deze twee gebeurtenissen", vertelt Mirjam.

Lees ook: Wander (19) mishandeld om aanspreken vandalen op wangedrag

Haar zoon Wander komt zijn bed moeilijk uit en heeft weinig levenslust, terwijl hij ten tijde van de mishandeling op het punt stond om HBO studie of universiteit uit te kiezen. En Mirjam zelf zit er eigenlijk ook helemaal doorheen. "Af en toe moet ik mijn werk bellen, dat ik niet kan komen werken. Het sloopt me."

Kersenboogerd
De twee incidenten bij Mirjam thuis zijn het gevolg van problemen in de wijk Kersenboogerd. In grote delen van de wijk, die 22 duizend inwoners telt, gaat het goed. Maar er zijn ook delen waar zich veel ongeregeldheden voordoen, zoals het gebied rondom het station.

Robert Vinkenborg van de Hoornse Onafhankelijke Partij signaleert problemen als armoede, vandalisme, huiselijk geweld en drugsdealen. "We hebben niet alles gestaafd met cijfers, maar dit is wel wat ik van bewoners hoor."

Aangifte
Hij pleit voor het ondersteunen van de bewoners bij aangifte doen van zaken. "Je ziet dat mensen het toch moeilijk vinden om naar de politie te gaan als de buurman bijvoorbeeld een paar hennepplantjes heeft. Daar moeten we ze toch bij helpen. Maak er melding van bij de wijkagent. Het normbesef moet weer terugkomen hier."

Bij de gemeente Hoorn zijn de problemen bekend en wordt er hard gewerkt aan oplossingen. Wel wil de gemeente benadrukken dat het met de wijk een stuk beter gaat dan voorheen. Mirjam snapt ook wel dat er hard gewerkt wordt aan oplossingen. "Het is alleen jammer dat wij als bewoners er weinig van merken, dat is gewoon frustrerend."