MEDEMBLIK - Op zondag 3 februari wordt in het Stoommachinemuseum in Medemblik een bijzondere lezing gehouden over de invoering van stoomtechniek in Nederland. De lezing wordt gegeven door niemand minder dan professor Harry Lintsen.

Nederland was ooit - in de Gouden Eeuw - koploper in de technische ontwikkeling met geavanceerde technieken zoals de Hollandse windmolen, het Delfts blauw en de Hollander (in de papierfabricage). In de eerste helft van de negentiende eeuw was daar geen sprake meer van. Diverse landen, waaronder Engeland en België waren Nederland in technologisch opzicht voorbijgestreefd. Zij hadden de stap naar de industrialisatie en de stoomtechniek reeds gezet. Nederland nog niet.

Rond 1850 is het keerpunt. Dan gaat de Nederlandse nijverheid in ijltempo over op stoom. Het raadsel van deze doorbraak is een van de centrale thema's van de lezing. Lag de oorzaak van het achterblijven van Nederland aan een conservatieve houding van ondernemers? Was de oorzaak het beleid van Koning Willem I die regeerde als een alleenheerser? Speelden de omstandigheden een belangrijke rol, zoals het ontbreken van steenkoolmijnen en machinefabrieken?

Het tweede thema betreft de maatschappelijke gevolgen van de overgang naar de stoomtechniek. Hoe reageerde de Nederlandse bevolking op de luchtverontreiniging en andere milieuproblemen? Bracht de technologie de beloofde welvaart? Aan het einde van de lezing wordt de balans opgemaakt.

De lezing ‘De glorieuze doorbraak van stoom’ vindt plaats op zondag 3 februari 2019 vanaf 14.00 uur in het Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk 4 in Medemblik. Toegang bedraagt vijf euro, contant te voldoen voor aanvang van de lezing, dit is inclusief eventueel museumbezoek op deze dag. Het museum is 3 februari geopend van 12 tot 14 uur. Leden van de Vereniging Vrienden van het Nederlands Stoommachinemuseum hebben gratis toegang. Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst via info@stoommachinemuseum.nl of 0227-544732. Er zijn maximaal 80 zitplaatsen.

Meer informatie over het museum: www.stoommachinemuseum.nl