ALKMAAR - De 18 gemeenten die participeren in de Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord hebben de samenwerking voor de aanpak van Laaggeletterdheid voor onbepaalde tijd verlengd. De regionale aanpak Laaggeletterdheid richt zich op inwoners van 18 jaar en ouder die hun Nederlands willen verbeteren. Doordat zij beter leren lezen, schrijven, rekenen en met een pc leren omgaan kunnen zij zelfstandiger meedoen in de samenleving.

Gemeenten hebben de wettelijke taak om inwoners te ondersteunen als zij moeite hebben met de Nederlandse taal.

Laaggeletterdheid in Nederland

Maar liefst 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven, en/of rekenen. In de leeftijdsgroep tussen de 16 en 65 jaar gaat het om 1,3 miljoen Nederlanders. Daarvan is tweederde van Nederlandse afkomst.

Samenwerking

Om inwoners goed taalonderwijs te bieden, werken gemeenten nauw samen het ROC Kop van Noord-Holland, taalhuizen en vrijwilligersorganisaties. De Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord faciliteert de onderwijstrajecten met leerkrachten, vrijwilligers en digitale leermiddelen. Het lesaanbod bestaat uit samenspraak, conversatieles, taalmaatjes, taal voor thuis, een leeskring voor beginners en digitale lessen. Maar ook themagerichte bijeenkomsten, bijvoorbeeld gericht op gezondheid of werk.

Aanmelden

De lessen bij het ROC zijn gratis maar voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. Mensen kunnen zich rechtstreeks aanmelden bij:

• ROC Kop van Noord-Holland, telefoon: 0223-611200, www.rockopnh.nl

• Het Taalhuis Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo en Langedijk

Bibliotheek Alkmaar, telefoon 0800-023444, e-mail: taalhuisalkmaar@bknw.nl

• Het Taalhuis West-Friesland

Vrijwilligerspunt Hoorn, telefoon 0229-216499, e-mail: a.ligthart@vrijwilligerspunt.com

• Taalhuis Den Helder en Schagen

Bibliotheek Den Helder, telefoon 0223-623434, e-mail taalhuisdenhelder@kopgroepbibliotheken.nl

Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord

De deelnemende gemeenten van de Arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord zijn, Alkmaar, Bergen NH, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Langedijk, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec, Texel en Uitgeest.

Op de foto worden de laatste handtekeningen gezet onder de regionale samenwerkingsovereenkomst voor de aanpak van laaggeletterdheid.