WEST-FRIESLAND - Het ziekteverzuimpercentage onder werknemers blijft jaarlijks stijgen, wat werkgevers voor uitdagingen stelt om dit probleem aan te pakken. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Om een gezonde en productieve werkomgeving te bevorderen, zijn er verschillende maatregelen die werkgevers kunnen nemen. Een aspect dat vaak wordt onderschat, maar een aanzienlijke impact heeft op het welzijn van werknemers, is de juiste werkomgeving temperatuur. Door te zorgen voor een aangename temperatuur in de ruimte voelen werknemers zich comfortabeler en kunnen ze zich beter concentreren op hun taken. Dit draagt niet alleen bij aan hun fysieke en mentale welzijn, maar kan ook hun productiviteit en algemene tevredenheid verhogen. Het is dus van essentieel belang dat werkgevers streven naar een optimaal binnenklimaat om de gezondheid en prestaties van hun personeel te bevorderen.

Hoe je de werkplaats optimaal op temperatuur brengt


Een aangename werkomgeving begint bij de juiste temperatuur. Te koud en werknemers zullen zich ongemakkelijk voelen en moeilijk kunnen concentreren. Te warm en ze zullen zich loom en slaperig voelen. Het streven naar een optimale werkomgeving begint met een goed verwarmingssysteem.

De ideale temperatuur bepalen voor jouw specifieke werkplek is lastig want iedereen vind iets anders aangenaam. Over het algemeen wordt een temperatuur tussen 20°C en 24°C als comfortabel beschouwd. Het is essentieel om een constante temperatuur te handhaven om schommelingen te voorkomen die de concentratie kunnen verstoren.

Investeer in de juiste werkplaats verwarming die efficiënt werkt en gemakkelijk kan worden aangepast aan de behoeften van het personeel. Moderne thermostaten kunnen worden geprogrammeerd om automatisch de temperatuur aan te passen op verschillende tijdstippen van de dag.

Naast een goed verwarmingssysteem zijn er andere maatregelen die je kunt nemen om de warmte vast te houden. Controleer op eventuele tocht en zorg voor voldoende isolatie. Overweeg ook om werknemers de mogelijkheid te geven om individueel hun werkruimte te regelen, bijvoorbeeld door het gebruik van persoonlijke verwarmingsunits.

Hoe je de werkplaats optimaal verlicht

Naast temperatuur speelt verlichting een cruciale rol in de werkplekomgeving. Onvoldoende werkplaatsverlichting kan vermoeide ogen en hoofdpijn veroorzaken, terwijl overmatige gebruik schittering en ongemak kan veroorzaken. Het doel is om een goed uitgebalanceerde, natuurlijke verlichting te creëren.

Maximaliseer natuurlijk licht door grote ramen en glazen wanden te gebruiken. Natuurlijk licht is niet alleen rustgevend voor de ogen, maar het kan ook de productiviteit en het welzijn van werknemers verbeteren.

Voor kunstmatige licht is het belangrijk om te investeren in hoogwaardige, verstelbare lampen die verschillende zones goed kunnen verlichten. Vermijd lichten die flikkeren, omdat dit vermoeidheid en hoofdpijn kan veroorzaken. Richt de verlichting op werkplekken en verminder tegelijkertijd het licht in rust- en ontspanningsruimtes.

Een andere belangrijke overweging is de kleurtemperatuur van de verlichting. Kies voor een neutrale of warme kleurtemperatuur voor een rustgevende werkomgeving, terwijl koudere kleurtemperaturen beter geschikt zijn voor taken die concentratie vereisen.