OPMEER - Onzekerheid, faalangst en examenvrees zijn geen klachten waar je snel mee naar de huisarts gaat. En sessies bij een psycholoog is soms net een tree te hoog. Toch kunnen deze klachten een behoorlijke invloed hebben op je leven of dat van je kinderen. Regelmatig zie ik patiënten met ‘vage’ klachten als buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, bedplassen of problemen met poepen en slaapproblemen die gerelateert kunnen worden aan ‘faalangst’. Meestal betreft het hier kinderen en/of pubers maar ook volwassen kunnen deze klachten vertonen, hoewel zij beter zijn in het verbergen van de achterliggende oorzaak.

De druk op onze kinderen/pubers is enorm groot; ze moeten goede prestaties op school leveren, goed zijn in sport, populair zijn, er goed uitzien en veel contacten hebben. De druk van de sociale media wordt alleen maar groter. Ook de druk op vrouwen/moeders is enorm groot; ze moeten een leuke baan hebben, de kinderen netjes opvoeden, een leuke partner/familielid zijn, sporten en een fantastisch uiterlijk hebben. Uiteraard kan dit ook voor mannen gelden.Het is geen wonder dat we onzekere mensen kweken want niemand kan aan al deze ‘eisen’ voldoen. Toch proberen aan alle eisen te voldoen geeft veel stress en onzekerheid. Door stress komen er stofjes vrij in het lichaam die invloed kunnen uitoefenen op diverse systemen in het lichaam (zenuwstelsel, hormoonstelsel, spijsvertering) en organen. Niet voor niet is stress op dit moment volksvijand nr. 1.

Een bezoek aan de homeopaat kan uitkomst bieden. Samen kijken we (eventueel met het kind/puber) waar de onzekerheid zich het meest manifesteert; angst om te falen op school, onzekerheid over het uiterlijk, geen beslissing kunnen nemen, angst niet aardig gevonden te worden enz. en hoe uit zich deze onzekerheid dan; niet slapen, buikpijn, hoofdpijn, vermoeidheid of andere klachten. Dan kijken we of we eventueel iets aan de situatie kunnen veranderen of het beeld ervan. Daarnaast ondersteunen we met een homeopatisch middel gekozen op basis van persoonlijkheid en klachten met als doel dat kinderen/pubers/volwassenen sterker, zelfverzekerder en rustiger worden. De lichamelijke klachten zullen dan vanzelf verdwijnen.

Uit de praktijk
Yessey (6) spuugde bij alle voor hem spannende dingen, vaak meerdere keren per week. Iets op school, zwemles, een verjaardag, Sinterklaas. Na een homeopatisch middel ging het stukken beter met hem. Hij vindt dingen nog wel spannend maar heeft niet meer gespuugd, zelfs niet toen hij onder narcose buisjes in zijn oren kreeg. Kijk voor het verhaal van de moeder op onze facebookpagina.