ZWAAG - Het Openbaar Ministerie vervolgt drie militairen die eind 2015 betrokken waren bij een dodelijk duikongeval op Curaçao. Hierbij kwam de 23-jarige matroos Mandy Groenewoud uit Zwaag om het leven.

De militairen - een 49-jarige vrouw, en twee mannen van 51 en 44 jaar - hebben volgens het OM de dienstvoorschriften overtreden, waardoor er een levensgevaarlijke situatie kon ontstaan. Alle verdachten zijn militairen van de Koninklijke Marine.

De marineduiker was twee jaar geleden voor een meerdaagse oefening op Curaçao. Ze maakte een duik naar 40 meter en liet weten dat er water in haar masker liep. Kort daarna viel de spraakcommunicatie uit.

Vervolgens werd overgegaan op communicatie via de seinlijn. Aan het einde van de duiktijd reageerde de vrouw niet meer. Hierna is direct een reddingsactie gestart, maar deze mocht niet meer baten.

Volgens het dienstvoorschrift had de duikoefening afgebroken moeten worden toen de spraakcommunicatie uitviel. Dat verwijt het OM de duikeenheid. Ook wordt hun verweten dat ze na het uitvallen van de spraakcommunicatie onvoldoende contact hebben gehouden met de duiker.

Mogelijk komt er nog een vierde verdachte bij. Het OM moet nog een 51-jarige man horen en daarna besluiten of hij ook wordt vervolgd.

Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak door de Militaire Kamer van de rechtbank in Arnhem wordt behandeld.