NEDERLAND - In de nacht van zaterdag op zondag schakelen we weer over op de zomertijd. Om 02.00 uur zetten we de klok een uur vooruit. We verliezen dus een uurtje slaap.

Het is dan weer zomertijd. Hoe lang doen we dat al, de klok verzetten, en waarom eigenlijk?

De eerste die met een echt serieus plan kwam voor zomer- en wintertijd was de Brit William Willett (1856–1915). In 1907 kwam hij met het plan om de klok in de lente op vier opeenvolgende zondagen steeds twintig minuten vooruit te zetten. Op zondagen in september zou de klok dan weer steeds twintig minuten teruggezet moeten worden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd door de Duitsers voor het eerst echt ingevoerd. De oorlog was duur en om kolen te besparen besloot Duitsland op 30 april om één uur voor middernacht de zomertijd in te voeren. Ook in de bezette delen van België en Frankrijk werd dit ingevoerd. Nederland volgde het voorbeeld een dag later. Engeland voerde de zomertijd drie weken nadien ook in.

Maar wat is het nut van de zomer en wintertijd?

Dit kan worden uitgelegd door het feit dat in de zomer de zon zo vroeg op komt dat het al licht is, terwijl de meeste mensen dan nog slapen.

Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en ook weer later onder te gaan. Hierdoor zou het daglicht beter overeenkomen met de uren dat de meeste mensen wakker zijn. Het idee erachter is dat men hierdoor veel energie zou besparen. Echter is deze energiebesparing erg omstreden. De eventuele energiebesparing is in werkelijk lastig te meten gebleken. In de jaren zeventig zouden er onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd die inderdaad een lichte energiebesparing lieten zien.
In de jaren daarna zijn er echter nooit meer onderzoeksrapporten gepubliceerd die overtuigende cijfers over energiebesparingen lieten zien. We mogen dan in de zomertijd minder energie verbruiken wat betreft verlichting, maar we blijken weer vaker de airconditioning en of de auto te gebruiken.

Vergeet niet in de nacht van zaterdag op zondag uw klok één uur vooruit te zetten!