Psychiater Cobie Groenendijk steunt het Nationaal Zorgfonds. Ze zegt hier zelf over dat de marktwerking in de zorg veel ellende heeft gebracht. En zij kan het weten, want ze merkt het dagelijks in haar praktijk.

Op maandagavond 12 december gaat dokter Groenendijk in de Burgerij in Limmen in gesprek met het publiek over het verbeteren van het zorgstelsel. Ze wil dat geld dat bedoeld is voor zorg, weer wordt besteed aan zorg en niet bijzaken. De straf op ziek zijn moet verdwijnen.

Mensen die financieel veel te verliezen hebben bij het afscheid nemen van de huidige marktwerking hebben, zijn begonnen met een tegenactie. Natuurlijk, als je bijvoorbeeld een miljoen verdient, willen mensen hier niet zonder strijd afscheid van nemen. Maar ondertussen wordt de angst door hen aangewakkerd dat het Nationaal Zorgfonds onbetaalbaar zou worden of wachtlijsten langer. U kunt hierover nu in gesprek.

Tandartskosten in het basispakket want wie heeft er nou ooit bedacht dat het oplossen van kiespijn een luxeprobleem is? De politie klaagt dat ze tienduizenden keren per jaar moet ingrijpen vanwege overlast veroorzaakt door psychiatrische patiënten die door gebrek aan zorg doordraaien. De politie dreigt zelfs deze taak te laten vallen omdat ze het niet aankunnen bij hun toch al grote overbelasting.

In een programma van RADAR bleek dat er onnodige operaties worden uitgevoerd om de kassa te laten rinkelen. Er is blijkbaar nogal wat mis met de zorg in Nederland maar als je het bovenstaande zo leest, besef dan ook dat dit niet makkelijk is door te rekenen door het CPB. Want neemt het CPB bij de huidige kosten mee dat de politie nu zoveel vaker moet uitrukken door gebrek aan psychische zorg? En dat is nog maar een voorbeeld.

Psychiater Cobie Groenendijk maakte eerder al veel indruk in het TV-programma Buitenhof (28/8/16). Jan Terlouw (D66) twitterde onder de indruk te zijn van haar optreden.

Maandagavond 12 december, 20.00 uur (inloop 19.45) De Burgerij, Dusseldorperweg 103, 1906 AJ Limmen. Gratis entree en een consumptie. Voldoende parkeergelegenheid in de nabijheid.