Deze zin raakte mij deze week, omdat een van mijn klanten er zo doorheen zat, dat ik met liefde het vuur weer uit mijn schoenen loop… Want ja zo ben ik!


Ze zei dat ze al jaren allerlei lichamelijke klachten heeft. En ze voelt zich al tijden emotioneel niet stabiel. Ja, ze komt heel sterk en hard over naar de buitenwereld met haar olifanten huid, maar vanbinnen voelt ze zich zo klein en onzeker. Waarom doet ze zichzelf dit aan, vraagt ze zich vaak af. Ze weet het antwoord diep van binnen wel, maar ze weet niet hoe ze het kan veranderen. Het is zoveel geworden! Dus is dit haar manier geworden om te overleven, dat heeft ze zichzelf de afgelopen jaren aangeleerd. En ja, gedrag veranderen, dat is niet zo eenvoudig. Maar het wordt haar allemaal te veel.

Ze is niet gelukkig meer met haar relatie, al jaren niet. Er iets aan veranderen, ze zou niet weten hoe? Het heeft geen zin, denkt ze. Dus houdt ze het maar in stand en probeert ze zo goed als het kan haar werk, gezin en huishouden te runnen. Af en toe spreekt ze met vriendinnen af om even te ontladen, haar pijn te vergeten of te leven in een wereld die ze zo ontzettend mist. Een wereld waarin ze geniet van de aandacht en een leven zonder zorgen. Maar telkens komt ze keihard terug in de werkelijkheid. En wordt ze weer geconfronteerd met de onzekerheid en de angst van haar eigen leven als ze naar zichzelf in de spiegel kijkt.

Het knaagt aan haar. Blijft ze die schijn ophouden, want ze weet er speelt zoveel meer. Via haar werk komt ze in contact met een man. Een ruwe bolster, iemand die haar het gevoel geeft om even op te leunen wanneer ze er doorheen zit. Het veilige gevoel van een luisterend oor en de aandacht, die ze zo mist in haar relatie groeit met de weken. Erover praten met anderen kan ze niet, want ergens diep van binnen knaagt het aan haar. Emoties en gedachten maken het haar steeds moeilijker om zichzelf te kunnen zijn en daardoor krijgt ze steeds meer last van lichamelijke klachten en raakt ze oververmoeid.

Vrienden die dicht bij haar staan, zien haar af en toe wel worstelen. Ook daartegen probeert ze zichzelf te bewijzen, tegen beter weten in, want van binnen groeit die onrust. Kleine verdraaiingen worden steeds groter, totdat het echt niet meer gaat en ze opgebrand is. Ze is zo moe. Want wie houdt ze nu eigenlijk al jaren voor de gek?

Het leugentje om bestwil knaagt echter veel meer aan haar, dan ze in eerste instantie verwacht had. Ze probeerde haar omgeving, bewust of onbewust, naar haar eigen hand te zetten om zichzelf daarmee veilig te stellen. Maar dat kwam voort uit een onrustig gevoel en behoorlijke angst en onzekerheid. Om zichzelf te beschermen, ging ze iedere confrontatie thuis maar uit de weg, voordat het escaleerde. Ze vluchtte vaak weg naar “buiten”. De waarheid is echter dat liegen haar juist een geblokkeerd en in stukken verdeeld leven heeft opgeleverd. Ze voelt een continue spanning en het heeft haar nog meer verwijdering gebracht in hetgeen ze het meest lief had, haar partner en kinderen.

Het heeft haar enorm veel verdriet gedaan. Niet alleen heeft ze zichzelf verloren, maar ook het vertrouwen van haar partner en kinderen. De impact van dit schijnbaar betere leven resoneerde absoluut door in haar gezin, vrienden en collega’s. Daarbij kwam haar eigen hart op slot te zitten, waardoor ongedwongen, onbevooroordeelde relaties en vertrouwen haast onmogelijk werden. Want wat probeerde ze te verbergen en waarom? Wat was de waarheid? Waarom kon ze dit niet bespreekbaar maken, zodat anderen of haar partner wisten waar ze zo mee worstelde?

Je bewust worden van liegen, hetzij een kleine verdraaiing of iets niet vertellen, hiermee afrekenen en beginnen met eerlijk worden, kan een enorme bevrijding betekenen voor jezelf en voor je omgeving. Hoe moeilijk het ook is, de situatie verandert pas als je het zelf doorbreekt. Niemand anders dan jij kan dit doen. Stop voordat het echt te laat is. Maak van je hart geen moordkuil en maak schoon schip! Gooi al je emoties en frustraties eruit en begin opnieuw! Het zorgt ervoor dat je weer tot rust komt van binnen, niet meer instinctief op zaken reageert, maar je bewust wordt van jezelf. Stress is absoluut een belangrijk signaal dat je in een overlevingsmechanisme schiet en begint te liegen.

Een leugentje is dus voor niemands bestwil, bovenal niet voor jezelf. Het is van groot belang om jezelf onder ogen te komen en te stoppen met liegen. Hiervoor moet je eerst bewust zijn van jouw eigen gedrag en de wil hebben om het te veranderen. Ken je iemand die in zo’n situatie zit en wil je echt iets voor hem of haar betekenen? Zorg er dan voor dat hij of zij de juiste hulp krijgt, zodat hij of zij het echt anders gaat doen. STOP met liegen, STOP de stress die het je oplevert! Iedere keer dat je liegt, zal je stressniveau toenemen en je zelfrespect een klein beetje afbrokkelen. Aan de andere kant, als je eerlijk bent en de waarheid spreekt, zal dit je mentale gezondheid een boost geven.

Ik wens je een ontspannen dag toe!

Liefs,

Saskia

Heb je tips nodig? Stuur me dan een e-mail: info@uchainyourbrain.nl

Individuele Relatie Coaching
Unchain Your Brain
Andijk

www.unchainyourbrain.nI