HOORN - Huizenprijzen in West-Friesland stijgen harder dan het landelijke gemiddelde. Meer dan de helft van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. Dat is vooral voor starters een zware kluif: "We hebben bij ieder bod zeker 20.000 euro boven de prijs moeten bieden".

"Op een gegeven moment word je gewoon radeloos en ga je concessies doen", zegt Gloria Krassen. Samen met haar vriend is ze al maanden bezig om vanuit Amsterdam terug naar Hoorn te verhuizen waar ze haar jeugd heeft doorgebracht. "Ik had echt niet gedacht dat het zo'n opgave zou zijn, maar de gekte die er in Amsterdam is, is ook gewoon hier in West-Friesland."

Minder aanbod
"Er is veel minder aanbod waardoor de prijs logischerwijs stijgt maar we zien dat er veel meer aan de hand is", vertelt Ramon Stoffer van makelaar Westfries Goed. Er zijn volgens hem meerdere redenen aan te wijzen voor de prijsstijging. "Er is gewoonweg te weinig gebouwd de afgelopen jaren. In West-Friesland waren gemeentes in het verleden al aan het voorsorteren op leegstand in de toekomst."

Ook zijn er volgens Stoffer heel veel huurwoningen verdwenen, waardoor starters direct op de koopmarkt zijn aangewezen. In Hoorn is vooral de markt voor rijtjeshuizen sterk oververhit. Een rijtjeshuis wordt maar liefst in 78 procent van de gevallen boven de vraagprijs verkocht.

Appartementen het duurst
Vooral appartementen zijn met 22 procent in prijs gestegen. Opvallend daarbij is dat ook de vierkantemeterprijs stijgt. Volgens Stoffer zijn er meerdere nieuwbouwproject in de regio op komst die in de toekomst verlichting moeten gaan bieden. "Bijvoorbeeld de Toren van Hoorn waar ruim 200 appartementen worden gebouwd".