WEST-FRIESLAND - Is jouw bedrijf een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of maatschap? Dan ben je volgens de Nederlandse wet niet verlicht om een zakelijke rekening te openen. Toch zijn er genoeg bedrijven die dit wel doen. Een bedrijfsrekening brengt namelijk de nodige voordelen met zich mee. Daarbij komt dat veel banken niet willen dat je een privérekening voor je bedrijf gebruikt. Reden genoeg om een zakelijke rekening te openen als je het ons vraagt. Heb je momenteel nog geen rekening voor je bedrijf? Wij helpen je in deze tekst om de beste te kiezen.

Breng je behoeftes in kaart


Veel (beginnende) ondernemers gaan direct op zoek naar een bank als zij een zakelijke rekening willen openen. Op zich logisch, maar het is niet de beste aanpak. Voordat je aan je zoektocht begint, kun je beter eerst je behoeftes in kaart brengen. Vraag jezelf bijvoorbeeld af hoeveel zakelijke rekening en betaalpassen je nodig hebt. Dit verschilt namelijk per pakket. Bepaal bovendien of je baat hebt bij een boekhoudkoppeling, want dit is ook niet bij ieder zakelijk betaalpakket inbegrepen.

Kijk wat banken je te bieden hebben

Hierboven noemden we al kort dat banken vaak verschillende pakketten hebben voor wat betreft zakelijke rekeningen. Wil je een bedrijfsrekening openen? Verdiep je dan goed in de mogelijkheden. Kijk vooral naar de inhoud van de pakketten, want deze kan behoorlijk verschillen. Zo krijg je bij het ene pakket beschikking over één zakelijke rekening en betaalpas, terwijl dit er bij het andere pakket liefst drie zijn. Als jij je behoeftes in kaart hebt gebracht, weet je waarschijnlijk precies wat het beste zakelijke betaalpakket voor jouw bedrijf is.

Maak een vergelijking

Ben je op zoek naar een zakelijke betaalrekening? Dan richt jij je misschien tot de bank waar je als particulier ook een rekening hebt lopen. Lekker makkelijk, want je krijgt zo niet te maken met allerlei verschillende partijen. Dat klopt inderdaad, maar toch is het niet altijd de beste keuze. De inhoud van zakelijke betaalpakketten kan per bank namelijk sterk verschillen. Richt je daarom nooit tot één bank als je een zakelijke rekening wilt openen, maar vergelijk meerdere partijen met elkaar. Dit kun je doen door de pakketten op de website te bekijken, maar hier zijn ook vergelijkingssites voor.

Wie zakelijke rekening vergelijkt met behulp van een vergelijkingssite, is hier veel minder tijd aan kwijt. Je geeft aan wat je wensen zijn en de site vergelijkt verschillende aanbieders met elkaar. In het overzicht dat volgt, zie je vaak direct wat je per maand betaalt voor een zakelijke rekening. Hierdoor weet je waar je aan toe bent. Let op: het gaat vaak alleen om de prijs voor het pakket zelf. De transactiekosten zijn hier nog niet bij inbegrepen.

Lees de voorwaarden door

Op het eerste gezicht is het vaak interessant om de goedkoopste zakelijk te openen. Helaas is dit lang niet altijd de beste optie. Zo kan er bij een goedkope bedrijfsrekening bijvoorbeeld een addertje onder het gras zitten, zoals hoge(re) transactiekosten. Hierdoor betaal je uiteindelijk misschien veel meer dan je lief is. Staar je daarom nooit blind op de prijs, maar lees ook de voorwaarden goed door. Dit kost je misschien wat meer tijd, maar het is vaak de moeite waard. Je verkleint immers de kans dat je achteraf voor verrassingen komt te staan en dat is wel zo prettig.