ENKHUIZEN – Zeilreizen voor iedereen. De 24 scheepseigenaren die met hun 29 schepen samen 'Holland Sail' vormen zijn tevreden over de eerste tien jaren van hun coöperatie – bij de oprichting vooral een spannend experiment. Intussen onderscheiden zij zich met vakmanschap en beleving. Op 3 mei vieren de schippers hun jubileum. Zij verloten een zeilreis en doen een aanzienlijke donatie aan 'Water for Life'. Vastbesloten zetten zij koers naar de volgende tien jaar. “Eens gezeild, altijd zeeman”, luidt hun motto.

Hun tjalken, klippers en schoeners zijn zonder uitzondering historische vrachtschepen uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. “Echte schepen, geen replica's. We zijn er trots op dat te kunnen zeggen”, stelt bureaudirecteur Edwin Calis.
“Na de eerste tien jaren weten we nu dat de coöperatieve werkvorm echte meerwaarde biedt. De betrokkenheid van de eigenaren is groot en de schippers en matrozen zetten daarvoor allemaal een extra stap.”

Coöperatievoorzitter Hendrik Boland vult aan: “De 24 schippers maakten zich in 2009 los van hun 'oude' boekingskantoren. Het was een grote gok, die goed is uitgevallen. Het is nu tijd voor de volgende stap. We willen kwaliteitsverbetering in de gehele keten. Het begint bij promotie, daarna het eerste klantcontact – altijd direct een telefoontje – en de totstandkoming van de boeking. Dan volgt de reis en afsluitend de nazorg.”


Indringende ervaring
Edwin Calis: “Het motto 'Eens gezeild, altijd zeeman ' geldt voor de schippers, maar nog veel meer voor onze gasten. Die komen vooral uit Duitsland en Nederland. Middenin de natuur van IJsselmeer en Waddenzee beleven zij het zeilen met de grote oude schepen als een indringende ervaring.”

Holland Sail gelooft in online promotie. Via het internet kan de klant kiezen uit een grote variatie aan zeiltochten, van bedrijfsuitstapjes tot familieweekenden. De schepen worden vaak door een groep gecharterd. “Je eigen varende groepsaccommodatie. Als je zin hebt help je onderweg mee bij het zeilen. Na het varen ga je gezellig samen koken, in je eigen restaurant, als het ware. Iedere avond een ander havenstadje”, zegt Calis.
“Wie liever zonder groep komt kan zich aanmelden voor één van onze veertig individuele arrangementen. Daar leer je nieuwe mensen kennen. Zeehonden kijken, strandwandelingen, terrasjes, fietsen op een waddeneiland. De scheepskok zorgt voor de maaltijden en met onze stabiele platbodems wordt er nooit iemand zeeziek.
“We zijn blij met de grote terugvraag. Van de klanten die voor het eerst een reis bij ons geboekt hebben komt zestig tot zeventig procent in volgende jaren nog eens terug. Dat bewijst dat zij het naar hun zin hebben gehad bij ons aan boord.”


Feestje voor schoon drinkwater
De schippers zijn bijzonder trots op hun historische vaartuigen, op de goede staat van onderhoud en veiligheid, en op het vakmanschap waarmee zij de schepen hanteren. Van vergaderen houden zij niet zo. Toch kiezen ze bewust voor een coöperatieve vereniging, want ze weten: samen sta je sterker. Vandaar het feestje dit jaar. Ter gelegenheid van hun tweede lustrum doneren zij aan stichting 'Water for Life' tien euro per geboekte reis, wat neerkomt op een aanzienlijk totaalbedrag. Daarnaast verloot Holland Sail een weekendzeilreis naar keuze voor twee personen.

De stichting 'Water for Life' maakt zich sterk voor de achthonderd miljoen mensen die verstoken zijn van schoon drinkwater. Informatie: www.waterforlife.nl. Over Holland Sail: www.hollandsail.nl