Echt voor jezelf kiezen, in alles wat je doet, wilt, wenst, verlangt is niet altijd gemakkelijk. En ik hoor je denken dat is toch ook niet altijd mogelijk. Je hebt toch altijd rekening te houden met je partner, je kinderen je werk, je vrienden en alles wat er om je heen gebeurd. Dat klopt. Maar mensen die echt gelukkig zijn, of in ieder geval gelukkiger zijn dan de mensen om zich heen hebben een ding gemeen.


Ze kiezen vaker voor zichzelf. Hoe je dat doet en waarom dat zo belangrijk is wil ik je graag als “boodschap” voor het nieuwe jaar meegeven.

Weinig tijd voor jezelf hebben omdat het leven je opslokt is leren om nee te zeggen, bewust je keuzes leren maken en beter leren omgaan met je tijd.

Want hoe zou het voor je zijn als je zonder enige twijfel kan kiezen voor jezelf, dus voor de dingen in jouw leven die jij echt belangrijk vindt? Je dag bestaat maar uit 24 uur en die komt nooit meer terug.

Het valt mij op dat veel mensen te veel tijd besteden aan werk en gezin, waardoor er voor sociale contacten, ontspanning en je relatie weinig tijd over blijft. Het risico om jezelf voorbij te lopen door opgeslokt te worden aan allerlei verplichtingen, is een veel gehoord probleem.

Als je het herkent en graag jezelf wat meer rust en ontspanning zou willen geven dit komende jaar, doe dan wat met de tips die ik je hieronder geef.

Wat kan je doen om hier verbetering in te krijgen?

Je bewust zijn, dat je het zoals het nu is niet langer fijn vind en gaan stilstaan, even nadenken, over wat je graag zou willen veranderen is de eerste stap. Vervolgens is het belangrijk om echt keuzes te durven maken voor jezelf. Iets wat ik in mijn trainingen ook altijd met mijn eigen klanten doe. Je kunt immers pas gelukkig worden als je echt voor jezelf durf te kiezen. En dat is soms nog best niet gemakkelijk. Zeker wanneer je je onzeker voelt of er onderliggende angsten zijn, voor dingen waar je (nog) niet mee om kunt gaan. Wanneer je leert om drukte en stress los te laten (bewust te kiezen) krijg je er rust en ontspanning voor terug.

Wat vind jij echt belangrijk?

In een periode waarin het even niet lekker gaat, ga je vaak maar door en komen er door de rush waar je in zit geen verbeteringen. Hoe zou het voor je zijn als je je weer ontspannen zou voelen, tijd zou hebben om leuke dingen te doen, bewust keuzes kan maken hoeveel energie, aandacht en tijd je ergens aan wilt besteden? Meer tijd over houd om echt goed voor jezelf te zorgen. Je af en toe gewoon eens tijd hebt om te verlummelen, zonder het gevoel dat er van alles nog moet? Moet ik nog doorgaan?

Het is echt niet zo moeilijk, je moet alleen weten hoe je het beter kan gaan doen.

Wat doe je met je tijd, waar besteed jij gedurende de dag de meeste tijd aan? Hou dat eens bij en wees daar super eerlijk in, buiten werktijd om. Mijn dagen hebben ook maar 24 uur. Zorg dat je daar inzicht in krijgt.

Wat is voor jou echt belangrijk? Ga voor jezelf eens na wat je echt moet en wat je echt wilt. We moeten de hele dag van alles doen, zowel privé als werk, maar waar word jij blij van, wat maakt jou gelukkig, waar krijg jij een voldaan gevoel van? Waar kijk je naar uit?

Waar zou je meer of minder tijd aan willen besteden? Check dat eens bij jezelf wat je misschien op een andere dag zou willen doen. Wat je zou kunnen verbeteren, of uitbesteden. Dingen waar je graag meer tijd voor vrij zou willen maken of dingen die veel efficiënter zouden kunnen.

Bewaak je eigen grenzen. Stel je partner wil graag samen een film kijken en jij bent zo moe dat je jezelf had voorgenomen lekker in bad te gaan. Doe je dat dan ook of laat je je toch weer meeslepen, omdat hij het zo gezellig vind om samen tv te kijken.

Maak je bewuste keuzes.

Ja is ja en nee is nee. Als je ‘ja’ zegt tegen iets wat je niet leuk vindt om te doen is het goed om je er bewust van te zijn, omdat je daar dus zeker geen energie van krijgt. En dat je daarmee dus eigenlijk ‘nee’ tegen zegt tegen jezelf om te kiezen voor iets waar je wél energie van krijgt.

Neem je tijd om te kiezen als je twijfelt. Zeker als het lastig vind om nee te zeggen. En jezelf vaak daardoor verliest omdat je te vaak voor anderen bezig bent. Gun jezelf even de tijd om te reageren. Zeg dat je er vanavond op terugkomt, dat je je agenda nog even moet checken of nog even wilt overleggen.

Zorg je goed genoeg voor jezelf.

Dat je goed voor een ander kunt zorgen betekent niet dat je ook goed voor jezelf zorgt. Veel mensen die moeite hebben om nee te zeggen zijn heel erg goed in het helpen van anderen, maar verliezen daardoor hun eigen agenda. Zet eerst je eigen zuurstof masker op en dan die van je kinderen. Herkenbaar? Als je het woordje zuurstof nu vervangt door energie snap je vast wat ik hiermee bedoel. Het is prima om altijd voor een ander klaar te staan zolang je maar genoeg energie overhoudt om zelf te kunnen bijtanken of gewoon lekker te kunnen ontspannen. Je lijntje kan niet altijd gespannen staan.

Maak een plan

Wanneer je een aantal aha momentjes hebt gehad door het lezen van al deze tips, in kleine en grotere dingen die je wilt veranderen is het ook handig om er daadwerkelijk wat mee te gaan doen. Er alleen aan blijven denken wat je graag zou willen veranderen zorgt niet voor het gewenste resultaat. Je zult je gedrag moeten veranderen door een plan te maken. Stel dat je bijvoorbeeld graag wat meer tijd voor jezelf en je relatie vrij zou willen maken, minimaal een avond in de week. Begin dan met het plan in kleine stukjes op te delen door bijvoorbeeld 1x in de maand een avond voor jezelf in te plannen om iets leuks te gaan doen. En 1 x in de maand een tijdstip vrij te maken om samen met je partner quality time te hebben. Maak het plan concreet door echt in je agenda hiervoor een dagdeel vrij te roosteren, de invulling komt vanzelf. Als dit een paar maanden gelukt is kan je het vaker gaan inplannen. Verandering kost tijd, maar het in kleine stapjes te gaan doen zorgt ervoor dat er verandering in komt.

Zo kan je dat met veel andere kleine dingen die je graag zou willen veranderen ook gaan doen. Door het realistisch in je agenda in te plannen, er echt tijd voor vrij te maken, komen er vaak mooie dingen uit voort. Dus niet voor je uit blijven schuiven maar gewoon gaan doen. Juist de leuke dingen!

Kies in 2024 eens wat vaker voor jezelf. Reserveer vrije tijd en tijd voor ontspanning ook gewoon in je agenda. Hiermee voorkom je dat momenten voor jezelf wordt opgeslokt door allerlei nog tot do klusjes of een afspraak met een ander.

Ik ben heel benieuwd of dit waardevol voor je is en wat je hier binnenkort zelf mee gaat doen. Omdat alleen jij weet wat echt belangrijk voor jou is, waardoor jij het meest ontspant.

En lukt het je niet om zelf je vastgeroeste patronen te doorbreken. Blijf je het lastig vinden om voor jezelf de juiste keuzes te maken? Loop je ergens tegenaan? Lukt het je niet om dingen te veranderen of weet je niet goed hoe je dat moet doen? Geen zorg! Ik help je graag! Even samen sparren zodat jij net dat zetje krijgt om wél die keuzes voor jezelf te gaan maken? Om nog even in het verhaal te blijven over een plan maken: Plan dan een gratis gesprek met mij in. Uiteraard geheel vrijblijvend. Met een paar handige tips kan ik je zeker goed op weg helpen. Dus waar wacht je nog op?

Heb een mooi jaar! Enjoy.

Lieve groet Saskia

www.unchainyourbrain.nl