WESTWOUD - Er is een nieuwe wandelroute in Westwoud: langs het spoor tussen het Dokter Singelenbergpark en het Landpad in Westwoud is een wandelpad aangelegd. Het pad wordt vernoemd naar verzetsman Cor Schipper. De wens voor een wandelpad komt voort uit het project Vitale Dorpen.

Op 20 februari wordt het nieuwe wandelpad officieel geopend door burgemeester Michiel Pijl. Alle bewoners van Westwoud en omstreken zijn hiervoor van harte uitgenodigd. De opening is om 16.00 uur bij de Stationsweg in Westwoud en om 16.20 uur bij de spoorwegovergang aan het Landpad. Iedereen is van harte welkom!

Burgemeester Pijl: “Het is een mooi pad geworden dat een bijzondere naam verdient. Daarom kiezen we voor het vernoemen van verzetsman Cor Schipper uit Westwoud. Dit idee is ontstaan in nauw overleg met de Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud en met de bewoners van de dorpsalliantie. Er is al eerder sprake geweest van het vernoemen van een straatnaam in Westwoud naar Cor Schipper. Destijds ging dat niet door, maar nu komt het er dus alsnog van. Zeer terecht wat mij betreft, zeker gezien het indrukwekkende verhaal van Cor Schipper. Het herinnert ons aan de oorlogsjaren die ook in Westwoud moeilijk waren.”

Gezamenlijk plan
Vanuit Vitale dorpen is de alliantiegroep Verkeer Westwoud, bestaande uit bewoners, nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen. De wens voor een nieuw wandelpad leefde al lang in het dorp. Met medewerking van Prorail en de grondeigenaar kon het pad er daadwerkelijk komen.

Veilige wandelroute
Wandelaars kunnen nu een wandelronde maken vanuit het dorp langs het park en komen via het nieuwe Cor Schipperpad en het Landpad weer terug in het dorp. De alliantie Verkeer is blij met het nieuwe wandelpad. Wandelaars hoeven straks niet meer over de Binnenwijzend maar kunnen kiezen voor een route waar ze geen auto’s tegenkomen. Thaam Wijnker van de alliantie: “De voorbereiding en uitwerking van het plan om het wandelpad te realiseren zijn heel snel gaan. We kijken ernaar uit dat mensen in het voorjaar een wandeling maken over het nieuwe pad.”

Succes Vitale dorpen
Wethouder Vitale dorpen Dirk te Grotenhuis: “Als gemeente vinden wij het heel bijzonder dat dit pad er komt. De wens voor dit pad is er al lang. Dat het nu bij de uitvoering van Vitale dorpen is gelukt om dit pad te realiseren, is een mooi succes.”

‘Cor Schipperpad’
Omdat het voor Drechterland een bijzonder pad is, wil de gemeente het pad ook een bijzondere naam geven. Daarom is nu gekozen voor de naam ‘Cor Schipperpad’. Cor Schipper verdient het om hem op een bijzondere manier te eren.

Sander Bakker van de stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud is blij met de naam voor het nieuwe wandelpad. “Dit is een prachtige kans om nu eindelijk recht te doen aan Cor Schipper. De vernoeming is niet alleen een eerbetoon aan deze verzetsman, het vertelt ook een verhaal. Een verhaal over de beklemmende oorlogsjaren in ons dorp en over mensen die dapper genoeg waren om zich te verzetten tegen een bezettingsmacht.”

Vitale dorpen
De gemeente Drechterland is in september 2015 gestart met het project Vitale dorpen. Inwoners hebben samen met de gemeente dorpsplannen gemaakt. Het traject om een dorpsplan te maken en de uitvoering daarvan moet bijdragen aan het vitaal maken of houden van de 8 dorpen in Drechterland. Dus, hoe kunnen we zorgen dat het nu en in de toekomst prettig is in de Drechterlandse dorpen. De kern van de aanpak is samen afspraken (allianties) te maken. Deze richten zich op het ontwikkelen van de dorpsgemeenschap waarvoor bewoners zich met eigen kracht inzetten. De afspraken komen voort uit de acties en ideeën van bewonersavonden.